Zarubico so aretirali v Tetovu v Makedoniji, a šlo je za skupno srbsko-makedonsko operacijo. Foto: EPA
Zarubico so aretirali v Tetovu v Makedoniji, a šlo je za skupno srbsko-makedonsko operacijo. Foto: EPA

Kot poroča srbski portal krik.rs, ki se osredotoča na poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji, je bil Zarubica že obsojen zaradi proizvodnje in distribucije sintetičnih mamil, to pa je razlog tudi tokratne aretacije.

Zarubico so aretirali kot vodjo kriminalne skupine, ob njem pa so aretirali še sedem srbskih in makedonskih državljanov.

V okviru skupne operacije srbske in makedonske policije je bil odkrit nezakonit laboratorij za proizvodnjo sintetičnih mamil, policija pa je zasegla okoli 300 kilogramov amfetaminskih tablet. Še en laboratorij so našli v Srbiji.

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je dejal, da sta policiji iz obeh držav Zarubico nadzorovali leto dni, tako prevoz opreme iz ene v drugo državo kot zgradnjo laboratorija za protizvodnjo mamil. Po Stefanovićevih besedah je zaseg amfetaminov "zelo pomemben tudi zato, ker gre za kaptagon, novo sintetično mamilo, priljubljeno tudi med borci IS-ja" oziroma samooklicane Islamske države.

Proizvajal mamila tudi med prestajanjem kazni
Kot poroča srbski portal blic.rs, je bil Zarubica prvič aretiran leta 2003. Takrat so njegov laboratorij za proizvodnjo sintetičnih mamil označili za največjega v Evropi, zasegli pa so okoli dva milijona amfetaminskih tablet in drugih substanc v vrednosti deset milijonov dolarjev.

Leta 2005 je bil Zarubica, sicer zdravnik po poklicu, obsojen na 11 let zapora. Branil se je, da je izdeloval le zdravilo na podlagi amfetamina, ki naj bi zdravilo narkolepsijo.

Kljub obsodbi na zaporno kazen je konce tedna preživljal na prostosti, prosti čas pa je izkoriščal za proizvodnjo mamil. Zaradi tega je bil leta 2011 spet obsojen. Iz zapora je odšel konec leta 2014.

Portal krik.rs izpostavlja, da je bil Zarubica svak zdajšnjega srbskega ministra za rudarstvo in energetiko Aleksandra Antića. Njegova sestra Ljiljana je bila poročena z Zarubico in solastnica njegovega podjetja Varan chemicals, ki je bilo registrirano za proizvodnjo kemičnih izdelkov, pravzaprav pa je bilo, kot poroča portal, krinka za proizvodnjo mamil.