Mohamed Ould Abdel Aziz je poletel v Francijo, najtesnejšo zaveznico, kjer je bil pred 10 dnevi že gost Francoisa Hollanda. Foto: EPA
Mohamed Ould Abdel Aziz je poletel v Francijo, najtesnejšo zaveznico, kjer je bil pred 10 dnevi že gost Francoisa Hollanda. Foto: EPA

Po besedah samega predsednika Abdela Aziza je šlo v nočnem incidentu pri mestu Touela za nesrečen nesporazum in ne za naklepno dejanje. 55-letni visoki vojaški častnik je na oblast prišel leta 2005 z vojaškim udarom, ko je z oblasti odstranil dolgoletnega diktatorja Mauja Ould Sid'Ahmed Taja. Dve leti pozneje pa je bil izvoljen za predsednika države. Abdel Aziz velja za trdnega zaveznika zahodnih sil in odločnega borca proti skupinam, ki se zgledujejo po Al Kaidi.

Nočna operacija v glavnem mestu
V soboto pozno ponoči so vojaki na nadzorni točki pred vstopom v mesto Touela streljali na konvoj, ki se je bližal po puščavski cesti, ob tem pa je bil predsednik lažje ranjen v roko. Mavretanskega voditelja so nemudoma prepeljali v glavno mesto Nouakchott, kjer so ga operirali v vojaški bolnišnici.

"Dobro mi gre", nato pa poletel v Francijo
V nedeljo opoldne se je Abdel Aziz pojavil na televiziji in nagovoril tri milijone državljanov te zahodno afriške države. "Želim pomiriti vse državljane. Operacija sinoči je bila uspešna in ob tem se zahvaljujem učinkoviti zdravniški ekipi," je v govoru poudaril predsednik, ki je nato potrdil, da je bil incident napaka, ki so jo storili vojaki na nadzorni točki.

"Hvala Bogu, mi gre dobro," je zagotovil Abdel Aziz. Vseeno se je nato mavretanski predsednik z letalom odpravil v Francijo na nadaljnje in podrobnejše zdravniške preglede.