Usojan je živel asketsko. Foto: Youtube
Usojan je živel asketsko. Foto: Youtube
Soči v pripravah na 2014. Foto: Reuters

Ostrostrelec je blizu neke moskovske restavracije izstrelil sedem nabojev v Aslana Usojana. Že tretji napad v zadnjih 15 letih na 75-letnega Usojana, v Gruziji rojenega etničnega Kurda, znanega pod vzdevkom Dedek Kazan, je bil zanj usoden.

Po navedbah policije je Usojan zadnji dve desetletji načeloval eni najmočnejših kriminalnih združb v regiji, ki se ukvarja s prekupčevanjem mamil in orožja ter nadzira podtalne igralnice in številne druge nezakonite posle, tudi tiste v gradbeni industriji.

Zaporniška pravila
Kot piše Independent, je Usojan prihajal iz vrst profesionalnih kriminalcev, ki nosijo posebne tetovaže, živijo po nenapisanih zaporniških pravilih iz stalinističnih gulagov in so romantizirani v neštetih priljubljenih pesmih. Prvič so ga obsodili leta 1956 v Gruziji, kmalu pa je postal profesionalni zločinec. Kot drugim pripadnikom njegove kaste mu je bilo strogo prepovedano prijateljevanje z možmi postave, izogibati se je moral razkošju, nikdar se ni poročil, za svoj edini pravi dom pa je imel zapor.

Po koncu totalitarnega sistema, katerega proizvod so pravzaprav bili, so se ruski zločinci po padcu Sovjetske zveze leta 1991 zares razcveteli. Usojan je v Moskvi odprl verigo igralnic in postal skrbnik posebnega sklada za zaprte ruske zločince - položaj, ki mu je dal ogromno avtoritete v kriminalnem podzemlju nekdanje Sovjetske zveze.
V boju z Gruzijcem
Do začetka novega stoletja je utrdil nadzor nad kriminalnimi združbami v južni Rusiji, ki so združile tako etnične Gruzijce, Armence in Azerbajdžance kot tudi same Ruse. Usojan je bil nenehno v sporu z mafijci, ki so postali bolj podobni italijanski mafiji in so pogosto ignorirali zaporniška pravila iz sovjetskih časov. Od leta 2006 je bil v ostrem sporu s kriminalno združbo, na čelu katere je še en Gruzijec, Tariel Oniani.

Po navedbah ruskih medijev so se napetosti med klanoma v zadnjih letih zaostrile zaradi bitke za nadzor nad gradbenimi projekti v južni Rusiji, kot so denimo ogromni športni kompleksi za zimske olimpijske igre leta 2014 v Sočiju.