Na akademiji se šolajo afganistanski vojaki. Foto: EPA
Na akademiji se šolajo afganistanski vojaki. Foto: EPA

Ubit je bil tudi strelec, afganistanski vojak, ki so ga rekrutirali pred tremi leti, streljati pa je začel po sporu z afganistanskimi rekruti.

Pentagon je potrdil smrt ameriškega generala, čigar imena zaradi spoštovanja do svojcev niso razkrili. Gre pa po činu za najvišjo smrtno žrtev med ameriško vojsko vse od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Tistega dne je v ugrabljenem letalu, ki je trčilo v Pentagon, umrl general podpolkovnik Timothy Joseph Maude.
Afganistansko predsedstvo je potrdilo smrt "tujega častnika" in obsodilo "ta napad sovražnikov Afganistana". "Moški v vojaški uniformi je streljal na častnike afganistanske vojske in njihove kolege iz tujine. Ubil je tujega častnika, nekaj afganistanskih in tujih častnikov je bilo ranjenih," so še sporočili iz urada afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Niz notranjih napadov
Iz nemške vojske so medtem sporočili, da je med ranjenimi nemški general, ki pa ni v smrtni nevarnosti, ranjena sta tudi dva britanska vojaka. V mednarodnih silah pod poveljstvom Nata, Isaf, so incident potrdili in povedali samo, da je bil ubit eden izmed pripadnikov sil Isaf.

Akademijo, ki leži 10 kilometrov zahodno od Kabula in na kateri se šolajo afganistanski častniki, vodi Velika Britanija.

Afganistan se spopada z nizom "notranjih napadov" proti zahodnim silam, čeprav oblasti menijo, da so številni incidenti posledica osebnih zamer in kulturnih nesporazumov.
Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby sicer meni, da gre za osamljen incident, in v tem napadu ne vidi zmanjšanja zaupanja med članicami koalicije in njihovimi afganistanskimi kolegi.