Helikopter naj bi nesrečo doživel v gosti megli. Foto: Reuters
Helikopter naj bi nesrečo doživel v gosti megli. Foto: Reuters
V nesreči je umrlo vseh sedem ljudi na krovu. Foto: Reuters
Strmoglavljenje helikopterja v Srbiji
V nesreči helikopterja umrlo sedem ljudi

Vzrok za nesrečo naj bi bilo slabo vreme z gosto meglo. Med mrtvimi so po navedbah oblasti dva pilota, dva tehnika, dva zdravstvena delavca in pet dni star dojenček, katerega življenje je bilo ogroženo zaradi težav z dihanjem.

Kontrolni stolp na letališču je stik s transportnim helikopterjem Mi 17, enim izmed dveh, ki jih ima srbska vojska, izgubil ob 22.31. Pred tem je helikopter v megli trikrat neuspešno poskušal pristati in je dalj časa krožil nad letališčem. Pilota sta bila zelo izkušena, oba pa sta sodelovala že v številnih reševalnih akcijah.

Načelnik generalštaba srbske vojske Ljubiša Diković je napovedal, da bo vojska ustanovila komisijo, ki bo ugotovila vzrok za strmoglavljenje helikopterja in odkrila morebitne odgovorne. Poveljnik letalske brigade, ki ji je pripadal helikopter, Predrag Bandić, je zatrdil, da je bilo vreme ob vzletu helikopterja primerno za polet, a se je nenadoma izrazito poslabšalo. Po dveh neuspelih poskusih pristanka helikopterja so z njim izgubili vsak stik, zato je nemudoma odredil iskalno akcijo. Razbitine so v zelo težkih razmerah našli ponoči.

Srbska vlada je jutrišnji dan razglasila za dan žalovanja.

Strmoglavljenje helikopterja v Srbiji
V nesreči helikopterja umrlo sedem ljudi