Savdsko veleposlaništvo zanika, da bi bila napadena vozila njihova. Foto: EPA
Savdsko veleposlaništvo zanika, da bi bila napadena vozila njihova. Foto: EPA
Savdsko veleposlaništvo v Parizu
Foto: EPA

Konvoj okoli desetih vozil je bil na poti od veleposlaništva Savdske Arabije do manjšega letališča Le Bourget severno od francoske prestolnice, ko ga je po navedbah policije zaustavilo okoli osem s puškami oboroženih napadalcev v dveh vozilih znamke BMW. Roparji so zasegli vozilo, v katerem so bili dokumenti in denar, ter ga odpeljali skupaj z voznikom, pomočnikom in varnostnikom, ki so jih pozneje izpustili.

Vse skupaj naj bi se razpletlo le v nekaj sekundah. Streljanja ni bilo, tako kot tudi ni bilo poškodovanih. Policija še išče napadalce, ki naj bi bili oboroženi s kalašnikovkami, do zdaj pa niso prijeli še nobenega osumljenca. Ukradeno vozilo in eno izmed vozil napadalcev so našli zažgani v enem izmed predmestij Pariza.

"Prepričani smo, da so bili dobro obveščeni in organizirani," je povedal eden izmed policistov. Tiskovni predstavnik policijskega sindikata SGP Rocco Contento je pojasnil, da bliskovitost in učinkovitost napadalcev kažeta na to, da gre za dobro organizirano skupino, podobno posebnim enotam, razpolagala pa je s podatki in pomočniki.

"Komandosi z vzhoda"
Contento je dejal, da je v takih napadih na pomembne osebnosti finančni motiv redko razlog za napad. "Kar me navdaja z zaskrbljenostjo, je, da je zelo verjetno šlo za komandose iz vzhodne Evrope, ki so za plačilo pogosto pripravljeni opraviti umazano delo," je pojasnil.

Savdsko veleposlaništvo v Parizu je v izjavi za javnost sporočilo, da je mercedes viano z nemškimi registrskimi tablicami najel savdski državljan in da je bil povezan z njihovim predstavništvom. Neimenovani Savdijec naj bi medtem že zapustil Francijo.