V Nepalu je umrlo najmanj 58 ljudi, o mrtvih pa poročajo tudi iz Indije. Foto: EPA
V Nepalu je umrlo najmanj 58 ljudi, o mrtvih pa poročajo tudi iz Indije. Foto: EPA
Žrtve poplav rešujejo, kar lahko, iz svojih hiš v vasi Motipur na vzhodu Nepala. Foto: EPA

Samo v jugozahodnem okrožju Surkhet je v poplavah umrlo 21 ljudi, pogrešajo pa najmanj 44 ljudi. V okrožju Dang v istem delu države je narasla reka odnesla in ubila sedem ljudi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je v bližnjem okrožju Bardija v poplavah umrlo pet ljudi, 15 jih pogrešajo. Še štirje so umrli v okrožju Banke. Poleg poplav so težave povzročali tudi zemeljski plazovi, ki so po državi zahtevali 16 smrtnih žrtev.

Obilno deževje je od srede predvsem na jugu države povzročilo precej škode, med drugim je poplavilo številne pomembnejše ceste. Več sto ljudi je moralo zaradi naraslih voda zapustiti domove ali pa so ostali odrezani od sveta, zdaj pa se pojavljajo še skrbi, da bo zaradi obsežnih padavin popustil jez na reki Sunkoši.

Mrtvi zaradi monsuna tudi v Indiji
V monsunskih nalivih in zemeljskih plazovih so ljudje umirali tudi na severu Indije. Močno deževje v zadnjih dveh dneh je sprožilo zemeljske plazove v himalajski zvezni državi Utarakand. Število smrtnih žrtev zaradi monsunskega pustošenja je naraslo na 24, potem ko je neko hišo v Utarakandu pokopal zemeljski plaz in ubil sedem ljudi. Eno žensko jim je sicer uspelo rešiti.

V okrožju Pauri je po navedbah tamkajšnjih oblasti najmanj 50 družin ujetih zaradi zemeljskih plazov in naraslih voda, zato so vojski naložili njihovo evakuacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Meteorologi za prihodnjih 24 ur napovedujejo še več dežja, zato so oblasti v Utarakandu zaprosile za dodatno podporo vojske in zračnih sil.

Vsakoletno monsunsko deževje je življenjsko potrebno za indijsko kmetijstvo, med monsunsko sezono, ki v Indiji traja od junija do septembra, pa so plazovi in poplave pogosti.