Pred dvema tednoma se je na protestih v italijanski prestolnici zbralo več sto tisoč ljudi. Foto: EPA
Pred dvema tednoma se je na protestih v italijanski prestolnici zbralo več sto tisoč ljudi. Foto: EPA

Na poziv treh sindikalnih združenj so protestniki prišli iz vseh delov Italije in se zbrali na Trgu republike v prestolnici, da bi izrazili nasprotovanje s politiko vlade premierja Mattea Renzija, ki namerava z varčevalnimi ukrepi zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju in zamrzniti plače javnih uslužbencev tudi v letu 2015. Sindikati zaradi zamrznitve plač grozijo celo s splošno stavko.

Reformne in varčevalne napovedi vlade so v državi naletele na oster odziv. Že pred dvema tednoma se je več sto tisoč protestnikov iz celotne Italije v Rimu zbralo na množičnem shodu proti napovedanim ukrepom vlade na področju trga dela, ki bi med drugim olajšali odpuščanja.

Renzi je prav tako tarča kritik italijanskih dežel in občin, ki jih je vlada pozvala, naj v letu 2015 privarčujejo za štiri milijarde evrov. Predsednik zveze sindikatov ANCI Piero Fassino je opozoril, da številnim občinam v Italiji grozi bankrot, če bodo na lokalni ravni uvedli dodatno krčenje izdatkov.

Predsedniki dežel medtem pozivajo, naj se varčevanje začne pri ministrstvih v Rimu. Predsednik Lombardije Roberto Maroni je zatrdil, da želi vlada svoja za leto 2015 načrtovana znižanja davkov v vrednosti 18 milijard evrov uveljaviti na plečih dežel.

Ulice Rima preplavili protestniki
Ulice Rima preplavili protestniki