Hrvaška policija je po šestih utopitvah v hrvaški Istri izdala nova opozorila za varno kopanje. Foto: BoBo
Hrvaška policija je po šestih utopitvah v hrvaški Istri izdala nova opozorila za varno kopanje. Foto: BoBo

69-letnik se je utopil nekaj pred 12. uro. Policijska uprava je sporočila, da so bili poskusi njegove oživitve, ki so jih sprožili najprej kopalci, nato pa še zdravniki, neuspešni.

To je že druga letošnja slovenska žrtev v morju v hrvaški Istri, potem ko se je konec junija pri Umagu utopil 74-letnik. Od začetka leta so v Istri našteli že šest utopitev.

Hrvaška policija opozarja na varno kopanje
Da bi se izognili novim tragičnim dogodkom, so hrvaški policisti znova objavili nekaj nasvetov za varnejše kopanje. Svetovali so, naj obiskovalci izberejo tiste plaže, ki so urejene in omejene z bojami ter imajo reševalno službo. Če plaže niso zavarovane z bojami, pa naj ne plavajo več kot 100 metrov daleč od obale. Kopalce so pozvali, naj ne iščejo osvežitve v morju, če so pod vplivom alkohola in mamil ali neposredno po obroku oziroma če so bili dalj časa na soncu.

Spomnili so tudi, da se je treba izogibati skakanju v morje ob obali, ki za to ni urejena, in da je ob valovih nevarno plavati daleč od obale ter da nikakor ne smejo plavati proti plovilom. Posebej so opozorili starše, naj nadzirajo svoje otroke v morju, slabše plavalce pa, naj se držijo izkušenejših. Če opazite, da je kdo v nevarnosti v morju, pa čim prej pomagajte ali pa poiščite pomoč.