V prestolnici so na kraju napada že afganistanski vojaki. Foto: Reuters
V prestolnici so na kraju napada že afganistanski vojaki. Foto: Reuters

Po podatkih lokalnih oblasti je v Kunarju 39 ljudi ranjenih. Tarča samomorilskega napadalca, ki je bil na motorju, je bil lokalni plemenski vodja, Hadži Han Džan, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal vodja policije v Kunarju general Abdul Habib Sajedheli. V napadu je bil Džan ubit.

Ranjene civiliste, med katerimi so tudi številni otroci, ki so se igrali v bližnjem parku, so odpeljali v bolnišnice, odgovornosti za krvavi napad pa še ni prevzela nobena skrajna skupina. V provinci Kunar, ki je sicer ena izmed nemirnejših provinc na vzhodu Afganistana, so aktivni talibani in druga skrajne skupine.

Talibani napadli v prestolnici
Za tem je bil izveden še napad v Kabulu. V prestolnici države se je samomorilski napadalec razstrelil v bližini obrambnega ministrstva. Napad je zahteval devet žrtev, 13 pa je bilo ranjenih. Kot je povedal policijski vodja Kabula Abdul Rahman Rahimi, je šlo večinoma za civiliste. Odgovornost so prevzeli talibani.

Napadi so se zgodili le nekaj dni predtem, ko naj bi se prihodnji teden po napovedih začeli neposredni mirovni pogovori med afganistanskimi oblastmi in talibani. Uvodni del mirovnih pogovorov se je začel julija, nato pa so mirovni proces začasno prekinili ob novici, da je vrhovni poveljnik talibanov Mula Omar umrl.