Policija je ob razbitju mreže zasegla tudi 81 ponarejenih potnih listov, denar in orožje. Foto: EPA
Policija je ob razbitju mreže zasegla tudi 81 ponarejenih potnih listov, denar in orožje. Foto: EPA

Po dve leti trajajoči "kompleksni" skupni preiskavi sta španska in francoska policija sporočili, da sta razbili tihotapsko mrežo. V Španiji so aretirali 51 oseb, v Franciji pa 24, med njimi so tudi vodilne osebe tihotapske mreže v Evropi s sedežem v Barceloni. Preiskava se je začela julija 2011, zaradi zelo dobro organizirane hierarhične mreže z vrhom na Kitajskem in z neodvisnimi celicami, ki so delovale v različnih državah, pa je bila preiskava po poročanju policije toliko bolj otežena.

Policija je zasegla tudi 81 ponarejenih potnih listov azijskih držav Tajvana, Južne Koreje, Malezije, Japonske, Hongkonga in Singapurja, ob tem pa so sporočili še, da so predstavniki mreže migrantom dajali navodila, kako naj ne opozarjajo nase ob prehodu mej in kako naj se skušajo zliti s skupinami turistov.

Med 40.000 in 50.000 evri za pot do Evrope ali ZDA
Po poročanju španskih in francoskih medijev so tihotapci zahtevali med 40.000 in 50.000 evri plačila na osebo, da so kitajske državljane z lažno identiteto spravili v ZDA in evropske države - Španijo, Francijo, Grčijo, Italijo, Veliko Britanijo, Irsko in Turčijo. Španija je bila zadnja postaja na poti iz Kitajske in odskočna deska do končnega cilja, ki je bil običajno v Veliki Britaniji ali v ZDA.

Španska policija je ob tem sporočila še, da so tihotapci v nekaterih primerih tudi spolno izkoriščali migrante.

Tihotapljenje v Španiji vse večja težava
Tihotapljenje ljudi v in čez Španijo je naraščajoča težava, ki se je vse bolj zaveda tudi španska vlada. Ta je že sprejela nekatere ukrepe, predvsem za zaščito otrok in žensk. Med zadnje uspehe, tako BBC, štejejo odkritje in razbitje dveh mrež prostitucije v Madridu.