Protestniki so se ob robu republikanske parade spopadli s policijo. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki so se ob robu republikanske parade spopadli s policijo. Foto: MMC RTV SLO

Lojalisti so pohod poskušali blokirati, pri čemer so napadli policijo. Ranjenih je bilo 56 policistov.
Med čakanjem na prihod parade, ki se je začela na severu Belfasta, so lojalistični protestniki z opekami, steklenicami in drugimi predmeti napadli policiste. Policija je v prizadevanjih, da bi razgnala množico, uporabila vodni top in plastične naboje.

Štirje izmed ranjenih policistov so potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Ranjena naj bi bila tudi dva mimoidoča. V središču mesta je bilo poleg tega zažganih več parkiranih vozil in poškodovanih več trgovin.

Prvi mož severnoirske policije Matt Baggott je izgrede označil za "nesmiselno anarhijo" in "čisto brutalnost". Policija je za zdaj pridržala sedem ljudi, a je Baggott napovedal nove aretacije in dejal, da se bodo zapori "napolnili".

S parado so se spomnili na možnost zaprtja brez sojenja
Katoliški republikanci so s parado želeli zaznamovati možnost zaprtja brez sojenja, ki so jo britanske oblasti uvedle 9. avgusta 1971. Gre za eno najspornejših politik obdobja treh desetletij nemirov med katoliškimi republikanci in probritanskimi protestanti, ki se je večinoma končalo z mirovnim sporazumom leta 1998.

Nasilje je ob obletnici blizu središča Belfasta izbruhnilo že v četrtek ponoči, ko je bilo ranjenih osem policistov, osem ljudi pa je bilo aretiranih.