Politično ozadje atentata na prvega demokratično izvoljenega srbskega premierja Zorana Đinđića po 12 letih še vedno ni znano. Foto: EPA
Politično ozadje atentata na prvega demokratično izvoljenega srbskega premierja Zorana Đinđića po 12 letih še vedno ni znano. Foto: EPA
12 let od atentata na Đinđića



12 let po smrti prvega demokratično izvoljenega srbskega premierja Zorana Đinđića politično ozadje atentata še vedno ni znano, njegova Demokratska stranka pa je razcepljena na tri stranke. Prvotna, sicer skorajda politično mrtva, je pred dnevi ustanovila vlado v senci. Politični analitiki in tudi politični akterji, ki ne najdejo skupnega jezika, se strinjajo, da Zoran Đinđić, ki je Srbijo popeljal na pot reform, za zdaj še ni dobil pravega naslednika.

V Beogradu bo sicer tudi danes potekal pohod v njegov spomin in v opomin, da se politični umori v Srbiji ne bi več zgodili.

Številne je v sredo razburil haaški obtoženec Vojislav Šešelj, ki je v Požarevcu prvič obiskal grob pokojnega srbskega in jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, ki je pred devetimi leti umrl v haaškem priporu. Šešelj je dejal, da je bil Đinđić mafijec in izdajalec, da smrti pokojnega premierja ne obžaluje, pa je poudaril že takoj po prihodu iz Haaga.

Vulin poskrbel za škandal, ko se je poklonil Miloševiću
Srbski zunanji minister in vodja nekoč Miloševićeve socialistične stranke Ivica Dačić se kot običajno ni poklonil spominu na pokojnega Miloševića, tokrat je bil na službeni poti v Zagrebu. Je pa zato za svojevrsten škandal poskrbel Aleksandar Vulin, edini minister srbske vlade, ki se je poklonil Miloševiću. Nekdanji visoki funkcionar JUL-a, stranke Miloševićeve žene Mirjane Marković, je namreč dejal, da je bil Milošević, ki je v Haagu umrl pred obsodbo za vojne zločine, božji odposlanec. Odločitev volivcev, ki so ga izbrali trikrat, ne more biti napačna, je pojasnil in dodal, da je Milošević tudi grešil - po zaslugi nepravih svetovalcev.

Marta Razboršek, RTV Slovenija

12 let od atentata na Đinđića