Policija naj bi aretirala moškega, ki je napad priznal, a tega še ni uradno potrdila. Foto: Reuters
Policija naj bi aretirala moškega, ki je napad priznal, a tega še ni uradno potrdila. Foto: Reuters
Stefan Löftven
Premier Stefan Löfven je v prvem odzivu po dogodku dejal, da vse kaže, da gre za teroristični napad. Foto: Reuters
Napad v Stockholmu
Tovornjak se je zaletel v množico ljudi, nato pa je trčil v veleblagovnico in zagorel. Foto: Reuters
Stockholm
Premier je dejal, da vse kaže, da je šlo za teroristični napad. Foto: Reuters
Incident v Stockholmu
Umrli so štirje ljudje, je potrdila policija. Foto: Reuters
Stockholm tarča napada, mrtvi štirje ljudje

Tovornjak je v množico zapeljal na križišču dveh glavnih nakupovalnih ulic blizu območja za pešce, nato pa trčil v bližnjo veleblagovnico in zagorel. Tovornjak je bil v lasti ene izmed švedskih pivovarn, ki je že sporočila, da je bilo vozilo ugrabljeno med razkladanjem tovora. Policija je sporočila, da so umrli štirje ljudje, 15 pa je ranjenih.

Aftonbladet je še poročal - in se skliceval na neimenovane vire -, da so na severu mesta v povezavi z napadom aretirali moškega, ki je dejanje priznal, česar pa policija, kot poroča Reuters, ne komentira. Moški naj bi bil laže poškodovan.

Policijski predstavnik je pred tem sporočil, da v povezavi z napadom zaslišujejo dva človeka, a poudaril, da to ne pomeni nujno, da sta osumljenca.

"Nikoli ne boste zmagali"
Premier Stefan Löfven je v prvem odzivu po dogodku dejal, da vse kaže, da gre za teroristični napad oziroma da je bila Švedska napadena. Pozneje je na tiskovni konferenci zatrdil, da je država združena v žalovanju in jezi, a obenem odločena, da sovraštvo ne bo nikoli spodkopalo njenih temeljnih vrednot.

"Tovrstna dejanja ne bodo nikoli uspela. Vemo, da so ti odvratni morilci naši sovražniki. Naše sporočilo bo vedno jasno: ne boste nas premagali, ne boste nam vladali, nikoli ne boste zmagali," je po poročanju Reutersa dejal Löfven. Pojasnil je še, da so na mejah okrepili mejni nadzor, ki bo veljal deset dni, lahko pa ga podaljšajo še za 20 dni.

Policija išče moškega
Policija je sicer objavila fotografijo moškega in zaprosila za pomoč pri njegovem iskanju. Ali gre za domnevnega osumljenca, ob tem niso sporočili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na posnetku nadzorne kamere, ki je bil posnet neposredno po napadu, je po navedbah avstrijske agencije videti moškega s puloverjem s kapuco. "Ne vemo, ali je šlo za dejanje posameznika ali več oseb," je dejal načelnik policije Dan Eliasson. Dodal je, da tudi še ni znano natančno število mrtvih in ranjenih. "Obstaja tako veliko navedb, ki krožijo, da je bolje počakati," je še dejal.

Zaprta podzemna železnica, že odprta železniška postaja
Prizorišče, s katerega se je po napadu dvigal gost črn dim, je policija zaprla za javnost. Nad središčem Stockholma so krožili helikopterji. Mediji poročajo, da so po incidentu zaprli pomembne zgradbe v mestu - sedež vlade, parlament in kraljevo palačo, tudi podzemno železnico, vse kinematografe in gledališča. Medtem so podzemno železnico in glavno železniško postajo že odprli, avtobusni promet v mestu pa še stoji. Na mostu Oresund med Švedsko in Dansko je po napadu promet omejen.

Švedska vlada je tudi vzpostavila krizni štab, sama vlada pa naj bi se danes sešla na izredni seji. Stopnje teroristične nevarnosti za zdaj še niso povišali in ostaja od leta 2010 na tretji stopnji, kar pomeni povečano tveganje.

Mediji so poročali o še enem incidentu s streljanjem, po katerem so izpraznili železniško postajo, a je policija streljanje zanikala.

Švedska kraljeva družina je zaradi napada pretresena. "Spremljamo razvoj dogajanja, v mislih smo z ubitimi in njihovimi družinami," so zapisali na svoji spletni strani.

Vrh EU-ja solidaren s Švedsko
Evropska unija je Švedski po napadu izrazila podporo in solidarnost. "Napad na katero koli našo članico je napad na vse nas," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Moje srce je to popoldne v Stockholmu," pa je na Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Solidarnost z vsemi prizadetimi v napadu in Švedsko je izrazilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Kot so objavili na Twitterju, pozorno spremljajo razmere v Stockholmu. Na MZZ-ju so še sporočili, da za zdaj ni podatkov, da bi bili med žrtvami slovenski državljani, in da so v stalnem stiku s švedskimi oblastmi.

Norveška policija je medtem sporočila, da bodo po napadu v Stockholmu policisti v največjih norveških mestih in na letališču v Oslu nosili orožje. Kot poroča Reuters, norveški policisti sicer običajno niso oboroženi. Iz Finske pa sporočajo, da je policija povečala število patrulj v glavnem mestu Helsinki.

V zadnjem letu več napadov z vozili
V zadnjem letu je bilo v Evropi več napadov, v katerih so se tovornjaki ali avtomobili zapeljali v množice ljudi. Teroristična skupina Al Kaida je že leta 2010 svoje sledilce pozvala, naj uporabljajo tovornjake kot orožje.

Nazadnje se je moški 22. marca v Londonu zapeljal v pešce, nato pa je do smrti zabodel policista. Policija je napadalca ubila, v napadu pa je umrlo pet ljudi.

T. i. Islamska država je prevzela odgovornost za napada v Nici lanskega julija, ko je napadalec s tovornjakom ubil 86 ljudi, in Berlinu decembra, ko se je napadalec s tovornjakom zaletel v ljudi na božičnem sejmu. Umrlo je 12 ljudi.

Stockholm tarča napada, mrtvi štirje ljudje