Tibet predstavlja vir naravnih bogastev za oblasti v Pekingu. Foto: EPA
Tibet predstavlja vir naravnih bogastev za oblasti v Pekingu. Foto: EPA

Uradnih podatkov o morebitnih smrtnih žrtvah še ni. Kitajske oblasti so sporočile, da 28 ur po nesreči niso našli še nobenih preživelih. Rudarje je plaz presenetil med spanjem v njihovem taboru na 4600 metrih nadmorske višine. V rudniku, ki je v lasti državne rudarske družbe, so kopali baker, srebro in zlato.

Po poročanju kitajskih medijev v reševalni akciji na prizorišču nesreče sodeluje okoli tisoč policistov, gasilcev in zdravnikov. Glede na obsežnost zemeljskega plazu je možnosti, da je nesrečo preživel kdo od rudarjev, zelo malo.

Večina zasutih rudarjev je etničnih Kitajcev, le dva pa prihajata iz Tibeta. Nesreča bo zagotovo znova okrepila kritike, ki Pekingu očitajo, da se v Tibetu zanimajo le za izkoriščanje naravnih bogastev, kar pa oblasti zanikajo in trdijo, da vlaganja prinašajo modernizacijo in izboljšanje življenjske ravni za Tibetance.

V ločeni nesreči v premogovniku na vzhodu Kitajske je v petek odjeknila eksplozija plina, ki je zahtevala najmanj 28 smrtnih žrtev med rudarji, še 13 jih je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila v premogovniku Babao v pokrajini Jilin. Vzrok eksplozije še ni znan.