Tornado je na omejenem območju uničil vse in zahteval 98 življenj. Foto: EPA
Tornado je na omejenem območju uničil vse in zahteval 98 življenj. Foto: EPA

Hudo neurje je udarilo sredi popoldneva v okrožju Funing blizu mesta Jančeng, nekaj ur vožnje severno od Šanghaja. Veter, ki je pihal z močjo okoli 80 kilometrov na uro, je nekatere predele dobesedno izbrisal z obličja zemlje. Prekinjena je dobava električne energije, poročajo o številnih prevrnjenih avtomobilih in razkritih strehah.

Kot je poročal Reuters, je tornado pustošil po ozkem območju, saj so jo bližnje vasi odnesle brez posledic.

Kitajski predsednik Ši Džinping, ki je na obisku v Uzbekistanu, je na območje poslal posebne reševalne enote, premier Li Kečjang pa je lokalne oblasti pozval, naj pospešijo reševalno operacijo.

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je sporočila, da je bila v neurju porušena tudi tovarna GCL, v kateri hranijo nevarne kemikalije. Tovarna stoji blizu reke in vodovoda, zato se bojijo morebitnih posledic za prebivalce. "Izpust teh kemikalij bi lahko pomenil veliko tveganje za javno zdravje in lokalni ekosistem," je organizacija zapisala v sporočilu za javnost.

Za poletja na Kitajskem so značilne velike vremenske nevšečnosti. Pretekli teden je v poplavah umrlo 22 ljudi, še 20 jih pogrešajo, lani pa se je na reki Jangce v hudem neurju potopila turistična ladja, pri čemer je umrlo 442 ljudi, reševalcem je uspelo rešiti le 12 potnikov.