Foto:
Foto:
Viktor Juščenko in Viktor Janukovič
Politika, ki le stežka najdeta skupni jezik. Foto: EPA

Blok Julije Timošenko in stranka Naša Ukrajina, ki jo podpira predsednik Viktor Juščenko, naj bi še danes podpisala dogovor o oblikovanju koalicije. Juščenko je dejal, da ne smejo več izgubljati časa, in pozval k uresničitvi ključnih nalog, med katerimi je izpostavil dvig življenjskega standarda in boj proti korupciji.

Na volitvah 30. septembra je sicer največ glasov dobila Stranka regij premierja Viktorja Janukoviča, vendar ni uspel zbrati dovolj zaveznikov za oblikovanje koalicije. Po včeraj objavljenih uradnih izidih je Stranka regij prejela 34,57 odstotka glasov, Blok je prejel 30,71 odstotkov, Naša Ukrajina pa 14,15 odstotka, Janukovičeva zaveznica Komunistična stranka 5,39 odstotka, v 450 članskem parlamentu pa bodo sedeli tudi poslanci neodvisnega Litvinovega bloka, ki so prejeli 3,96 odstotka glasov.

Eni za Evropo, drugi za Rusijo
Glavna tema predčasnih volitev so bile razlike v politiki obeh taborov. Blok Timošenkove sestavljajo zahodno usmerjene liberalne in nacionalistične stranke in si tako kot Juščenkova Naša Ukrajina prizadeva za tesnejše vezi z Evropsko unijo in Natom ter hitrejše reforme, Janukovič pa si nasprotno prizadeva za krepitev odnosov z Rusijo. Predčasne volitve so potekale potem, ko se je država spomladi znašla v najhujši notranjepolitični krizi po oranžni revoluciji leta 2004. Juščenko je razpustil parlament in razpisal volitve, Janukovič pa se je temu sprva ostro uprl, kasneje pa sta se le dogovorila o volitvah.

Še živi spomini na oranžno revolucijo
Leta 2004 so v oranžni revoluciji podporniki takratnega vodje opozicije Juščenka na kijevskih ulicah protestirale proti Janukovičevi zmagi na predsedniških volitvah. Vrhovno sodišče je volitve razveljavilo in razpisalo nove. Predsednik je z 52 odstotki postal Juščenko, Timošenkova pa predsednica vlade, a je septembra leta 2005 že po nekaj mesecih odstopila. Janukovič je na lanskih marčevskih parlamentarnih volitvah dobil večino in se povzpel na mesto premierja.

K. T.