V Basri so napadli z avtomobilom bombo. Foto: Reuters
V Basri so napadli z avtomobilom bombo. Foto: Reuters

O številu žrtev je poročala Al Džazira, ki je zapisala, da je glavni osumljenec vseh napadov samooklicana Islamska država (Daeš). Kot piše BBC, se je skupaj razstrelilo okoli deset samomorilskih napadalcev. Cilji napadalcev so bile tako varnostne sile in šiitske milice kot tudi civilisti. V mestu Basra na jugu države se je na eni izmed ulic razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil pet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden izmed napadalcev se je razstrelil pred skupno nadzorno točko vojske in policije v Bagdadu. Dva sta medtem napadla pripadnike provladne paravojaške milice Hašed al Šabi na območju Mišahada, severno od glavnega mesta, in v restavraciji v mestu Nasirija na jugu Iraka, kjer je po poročanju BBC-ja umrlo 14 ljudi. V Abu Grajbu, ki leži zahodno od Bagdada, pa so z granatami obstreljevali hiše, zaradi česar sta umrli dve osebi, piše AFP.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a pripadniki Daeša v Iraku redno napadajo civiliste in varnostne sile. Daeš je leta 2014 zavzel številna območja severno in zahodno od Bagdada, a so iraške vladne sile ob pomoči mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA velik del tega ozemlja ponovno zavzele. Džihadisti Daeša se maščujejo za napredovanje iraških vladnih sil, kjer imajo ključno vlogo šiitske milice.

Nov krvav dan v Iraku
Nov krvav dan v Iraku