Za zdaj še ni znano, zakaj se je Alexis odločil za morilski pohod. Foto: EPA
Za zdaj še ni znano, zakaj se je Alexis odločil za morilski pohod. Foto: EPA
Morilski pohod nekdanjega rezervista

Alexis je v ponedeljek zjutraj streljal s četrtega nadstropja zgradbe v kompleksu ameriške mornarice Navy Yard v ameriški prestolnici in ubil večinoma ljudi v jedilnici v pritličju. Žrtve so bile stare od 46 do 73 let.

Oborožen je bil s polavtomatsko puško, navadno puško in še pištolo. Med strelskim pohodom ga je ubila policija. Motiv za njegov napad še ni znan.

Ameriški mediji poročajo, da se je Alexis v preteklosti zdravil zaradi paranoje, težav s spanjem in prisluhov. Do zdaj so ga že dvakrat aretirali zaradi orožja.

Leta 2004, ko je v Seattlu prestrelil gume avtomobila dveh gradbenih delavcev pri sosedih, za kar naj bi bil vzrok spor zaradi parkirnega prostora, in nato še leta 2010 v Teksasu, ko je prestrelil svoj strop oziroma tla sosede iz stanovanja nad njim, ker naj bi bila preveč hrupna. Sam se je sicer nato izgovarjal, da je le čistil svojo pištolo, ki se je sprožila po nesreči.


Razrešitev iz službe

Od leta 2007 do leta 2011 je bil Alexis vojaški rezervist v teksaškem Fort Worthu, pred strelskim pohodom pa je bil zaposlen pri podjetju, ki je imelo pogodbo s Pentagonom. V Teksasu je delal kot elektrikar pri zračnih silah, v Washingtonu pa kot računalnikar.

Alexisa so razrešili iz mornarice zaradi kršitev delovnih obveznosti. Podatkov glede njegove odpustitve ni, je pa neimenovani vir pri ameriški vojski povedal, da je bilo med njegovim delovnim časom več težav.

V kompleks Navy Yard je prišel, ker mu je to dovoljevala izkaznica pogodbenika. Ni pa jasno, kako mu je uspelo prelisičiti varnostne kontrole, da je lahko prinesel s seboj orožje.

Čeprav je policija najprej domnevala, da ima strelec še dva pomagača, je zdaj vse bolj verjetno, da je zločin zagrešil sam.

Morilski pohod nekdanjega rezervista