Dosmrtna prepoved je odpravljena, a ohranili so pomemben pogoj. Foto: Reuters
Dosmrtna prepoved je odpravljena, a ohranili so pomemben pogoj. Foto: Reuters

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč odpravila prepoved donacije krvi za homoseksualne moške in jo zamenjala z 12-mesečnim čakalnim obdobjem od zadnjega spolnega odnosa. Prepoved so uvedli leta 1983, ko je zavladala epidemija aidsa.

Zagovorniki odprave prepovedi so nad doseženim zadovoljni, saj so ves čas vztrajali, da je bila prepoved "zdravstveno prenagljena". Prepričani pa so, da bi morali pri upravi storiti še korak naprej: "Geji in biseksualci ostajajo stigmatizirani, kar je neupravičeno glede na trenutne zdravstvene raziskave in tehnologijo za pregledovanje krvi," je dejal aktivist David Stacy. Nova ureditev istospolno usmerjene moške tako zdaj obravnava kot druge morebitne krvodajalce z visokim tveganjem.

Različne ureditve
Prepoved pa še vedno velja za moške prostitutke in uporabnike drog, ki uporabljajo injekcije. Pred ZDA so podoben ukrep sprejele tudi druge razvite države, kot so Japonska, Avstralija in Francija, ki pa so prav tako ohranile enoletno čakalno obdobje za moške, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi. V Kanadi je to obdobje dolgo pet let. V nekaterih državah, na primer v Italiji, Mehiki, Rusiji, Španiji, na Portugalskem in Poljskem pa takšne prepovedi ne poznajo, imajo pa te države strožja pravila glede pregledovanja krvi, piše BBC.

Pri FDA-ju so ugotovili, da ni nobenega zdravstvenega razloga več za splošno prepoved.