Senator Byrd je umrl leta 2010 v starosti 92 let. Pred smrtjo je svoje nazore spremenil. Foto: Reuters
Senator Byrd je umrl leta 2010 v starosti 92 let. Pred smrtjo je svoje nazore spremenil. Foto: Reuters
Wade Hampton III. Foto: Wikipedia
Charles Brantley Aycock. Foto: Wikipedia
Nathan Bedford Forrest. Foto: Wikipedia

A, kot poroča Huffington Post, dotično floridsko okrožje žal ni edino v ZDA s šolo, poimenovano po kakem zagovorniku teze o večvrednosti bele rase.
Še vedno obstajajo šole z imeni v čast zgodovinskih osebnosti, ki so temnopoltim Američanom na neki točki odrekale osnovne človekove pravice (nekateri izmed njih so se sicer pozneje opravičili). In večina teh šol o spremembi imena ne razmišlja.

V čast poveljniku konjenice
V zvezni državi Južna Karolina so najmanj dve srednji šoli, osnovna šola, študentski dom in šolsko okrožje poimenovani po Wadu Hamptonu III., poveljniku konjenice med državljansko vojno, nekdanjem guvernerju te države (1876-1879) in senatorju (1879-1891), močno povezanem z rasističnimi skupinami. Po prihodu v senat je bil Hampton na čelu prizadevanj za povrnitev bele nadvlade v Južni Karolini, nekateri njegovi največji podporniki pa so bili člani paravojaške skupine Redshirts, ki so z nasilnimi prijemi ustrahovali temnopolte volivce.

V še eni južni zvezni državi, Severni Karolini, je več izobraževalnih ustanov poimenovanih po Charlesu Brantleyju Aycocku, nekdanjemu politiku z rasističnimi nazori. Po Aycocku sta poimenovani najmanj dve šoli, na univerzah Drake in UNC-Chapel Hill pa stoji njemu v čast več spomenikov in zgradb. Aycock je bil guverner Severne Karoline med letoma 1901 in 1905, predtem pa je pomagal pri kampanji, ki se je zavzemala za ideale bele nadvlade in za odvzem državljanskih pravic temnopoltih.

Dejavni KKK-jevci
General Nathan Bedford Forrest je bil konec 19. stoletja prvi "veliki čarovnik" Ku Klux Klana. V Jacksonvillu na Floridi so pred kratkim preimenovali srednjo šolo Nathana B. Forresta, a to ni bila edina šola, ki nosi njegovo ime, saj je še najmanj ena v Tennesseeju. Kot navaja zgoraj omenjena peticija, s katero so preimenovanje dosegli, je "šola dobila svoje ime leta 1959, v znamenje protesta proti odločitvi sodišča, ki je pozvalo k integraciji javnih šol". Forrest se je pred smrtjo KKK-ju odrekel.

Po Richardu Brevardu Russllu jr., nekdanjemu guvernerju (1931-1933) in senatorju (1933-1971) iz Georgie, ki je gojil prepričanja o nadvladi bele rase, sta poimenovani osnovna šola v Winderju (Georgia) in univerzitetna knjižnica. Russell je bil goreč zagovornik segregacije, podpiral ideale bele nadvlade in nekoč izjavil, da so "že samo insinuacije, da podpira politično in družbeno enakopravnost zamorcev, žalitev za prebivalce Georgie".

Robert C. Byrd je bil do svoje smrti leta 2010 ameriški senator z najdaljšim stažem. A pred svojo dolgo in ugledno politično kariero je bil vodja Ku Klux Klana v Zahodni Virginiji, kjer so danes po njem poimenovani srednja šola, javne stavbe, institucije in centri. Byrd je lokalno podružnico KKK-ja ustanovil v 40. letih, in čeprav ni znano, kako dolgo je bil član zloglasne organizacije, se je članstvu, če ne prej, javno odrekel leta 1952, ko je kandidiral za kongresnika. Byrd je pozneje svoje sodelovanje v Klanu označil za "najbolj nezaslišano napako, kar jo je kdaj storil". Byrd je kot član kongresa sicer leta 1964 dal veto na zakon o državljanskih pravicah, a je pozneje svoja stališča spremenil.