Zimbabve je nekoč veljal za žitnico Afrike, zadnja leta pa se spoprijema s sušo, zaradi česar mora žito uvažati. Foto: EPA
Zimbabve je nekoč veljal za žitnico Afrike, zadnja leta pa se spoprijema s sušo, zaradi česar mora žito uvažati. Foto: EPA

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je zaradi suše, ki je prizadela Južno Afriko, Zambijo in Zimbabve, poginilo na tisoče glav živine, vodni viri so izčrpani, posevki pa posušeni. Natančneje je po besedah zimbabvejskega ministra za javna dela Saviourja Kasukuwereja po državi poginilo 16.500 glav živine, na najhuje prizadetih območjih pa se je posušilo do 75 odstotkov posevkov.

Kasukuwere je še sporočil, da 2,44 milijona oziroma 26 odstotkom prebivalcem grozi pomanjkanje hrane, prizadetih pa je vseh 60 podeželskih okrožij. Zimbabve je nekoč veljal za žitnico Afrike, v zadnjih letih pa se spoprijema s pomanjkanjem padavin, zato morajo uvažati žito iz sosednjih držav.

Za majhen pridelek so krive podnebne spremembe pa tudi sankcije zahodnih držav, meni Mugabe. Razlog za sankcije so slabe razmere na področju človekovih pravic v državi.

Kriva tudi zemljiška reforma?
Na drugi strani pa kritiki opozarjajo, da je za pomanjkanje hrane delno kriva Mugabejeva zemljiška reforma, med katero so s posestev pogosto nasilno pregnali bele kmete. Številne kmetije niso polno izkoriščene, zato je vlada obljubila, da bo poskrbela, da se bodo uporabljala vsa kmetijska zemljišča.

Kasukuwere je še navedel, da je po državi poginilo 16.500 glav živine, na najhuje prizadetih območjih pa se je posušilo do 75 odstotkov posevkov, poroča AFP.