Jašarević naj bi imel v torbi tudi razstrelivo. Foto: EPA
Jašarević naj bi imel v torbi tudi razstrelivo. Foto: EPA
Sarajevo
Napad Jašarevića so obsodili vsi politiki v BiH-u. Foto: Reuters
Akcija v Srbiji proti vahabitom

23-letni Mevlid Jašarević je v petek z avtomatskim orožjem streljal na poslopje ameriškega veleposlaništva v Sarajevu, nato pa so ga policisti ustrelili v nogo in ga ranjenega prepeljali v bolnišnico.

Jašarević je v BiH prišel leta 2005 iz Novega Pazarja v Sandžaku v Srbiji. "Bil je prijeten fant, vendar se je njegovo obnašanje spremenilo, ko je odšel v BiH," je za Dnevni Avaz povedala njegova teta Senada Jašarević in pojasnila, da si je po prihodu v BiH tam ustvaril družino. Po njenih besedah je Mevlid v otroštvu trpel zaradi ločitve staršev.

Oče živi na Češkem, mati pa v Avstriji, kjer se je Mevlid tudi povezal z vahabiti. Teta je povedala, da nikoli ni govoril o napadu, vendar pa je imel pogosto "čudne izjave" glede vere, a temu niso posvečali pozornosti.

Zapor v Avstriji
Leta 2005 je bil na Dunaju obsojen na tri leta zapora zaradi ropa 10.000 evrov, po prestani kazni pa je bil izgnan iz države. Letos februarja je bil v vasi Gornja Maoča, ko je policija prijela večje število pripadnikov vahabizma, stroge savdske različice islama. Po policijski akciji se je vrnil nazaj v Novi Pazar, kot je sam dejal, da bi širil islam.

Jašarević je naključno in nepretrgoma streljal okoli pol ure. Po neuradnih podatkih naj bi imel najmanj enega ali dva pomagača, vendar za zdaj ni podatkov o njih. V napadu sta bila ranjena dva policista, eden v nogo in drugi v glavo, a ni v smrtni nevarnosti. V napadu ni bil ranjen nihče izmed zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu.

Minister za varnost Sadik Ahmetović je obsodil napad na veleposlaništvo in dejal, da "vsi tisti, ki uperijo puško v prijatelje BiH-a, uperijo puško v tudi v BiH in njegove državljane". Po njegovih besedah gre za človeka z zelo skrajnimi prepričanji, ki je delal težave v Avstriji in v Srbiji.

Aretacije v Srbiji
Srbska policija je po petkovem napadu na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu aretirala 17 ljudi, ki naj bi bili povezani s skrajnim islamističnim gibanjem vahabitov. Policija je preiskala 18 objektov v Novem Pazarju, Sjenici in Tutinu ter zasegla številne predmete.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je potrdil, da so ob preiskavi objektov odvzeli več prenosnih računalnikov, zgoščenk, telefonskih kartic in knjig. Po informativnem pogovoru so prijete izpustili.

Že v petek zvečer je srbska policija v Novem Pazarju opravila preiskavo na domu Jašarevića.

FBI na poti v BiH
Ameriški veleposlanik v Sarajevu Patrick Moon je na novinarski konferenci povedal, da so na poti v BiH agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki bodo ocenili škodo. Pojasnil je, da je to običajen postopek pri takšnih dogodkih. Povedal je še, da o možnosti napada niso bili obveščeni in da niso ne njemu ne komu izmed osebja na veleposlaništvu grozili.

Akcija v Srbiji proti vahabitom