Premier Emanuel Valls je v nagovoru poslancem dejal, da  bo Macronov zakon stimuliral gospodarsko rast s tem, ko bo olajšal financiranje podjetij.
Premier Emanuel Valls je v nagovoru poslancem dejal, da bo Macronov zakon stimuliral gospodarsko rast s tem, ko bo olajšal financiranje podjetij. "Ta zakon ne prepoveduje ničesar, temveč samo dovoljuje." Foto: EPA

Vallsova vlada se je znašla na tnalu poslancev zaradi spornega svežnja reform, za uveljavitev katerega se je odločila brez glasovanja v parlamentu. Reformam, ki jih je pripravil gospodarski minister Emmanuel Macron, je grozilo, da ne bodo dobile zelene luči poslancev, zato je Valls v torek napovedal, da bo zakonodajni predlog skozi parlamentarni postopek v skladu s 3. odstavkom 49. člena spravil brez glasovanja.

Ta odstavek določa, da lahko vlada predlog zakona brez glasovanja v parlamentu razglasi za sprejetega, če parlament vladi ne izglasuje nezaupnice, ki pa mora biti vložena v roku 24 ur po naznanilu vlade. To so poslanci opozicijske stranke UMP tudi naredili. Valls se je za uporabo tega vzvoda, ki se ga francoski premierji poslužujejo dokaj redko, odločil, ker sprejetje reform vidi kot ključnega za ponoven zagon rasti in ustvarjanje delovnih mest. Tudi po glasovanju je v svojem prvem odzivu poudaril, da nič ne bo zaustavilo izvajanja reform.

Sveženj, ki so mu v parlamentu namenili približno 200 ur razprave s sprejetjem okoli tisoč dopolnil, vključuje številne ukrepe, med drugim prožnejšo ureditev dela ob nedeljah in praznikih, vključno z odprtjem trgovin, odprtje nekaterih poklicev, kot je notarski, in liberalizacijo cestnega potniškega prometa. Reformam nasprotujejo številni sindikati.