Pogled na Veliko mošejo v Meki, ki je v času ob koncu ramazana polna vernikov in romarjev. Foto: Reuters
Pogled na Veliko mošejo v Meki, ki je v času ob koncu ramazana polna vernikov in romarjev. Foto: Reuters
Razbitine po napadu
Eksplozija je stanovanjsko hišo v središču mesta zrušila in poškodovala šest civilistov ter pet pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters

Ministrstvo je v izjavi na televiziji sporočilo, da so tri različne celice načrtovale napad na vernike v Veliki mošeji. Ministrstvo meni, da gre za sebične spletke, nadzorovane iz tujine, poroča Guardian.

Napadalec je z varnostnimi silami izmenjal nekaj strelov, nato pa se razstrelil v hiši v stanovanjski četrti v središču Meke, saj so varnostne sile obkolile stavbo, kjer so pripravljali napade.

Stavba se je ob eksploziji zrušila, pri čemer se je poškodovalo šest romarjev in pet pripadnikov varnostnih sil, je še sporočilo ministrstvo. Štiri romarje naj bi že odpustili iz bolnišnice.

Pred tem so varnostne sile v drugi soseski Meke ustrelile dolgo iskanega skrajneža v drugem skrivališču. Tretjo teroristično celico so razkrinkali v mestu Džeda ob Rdečem morju.

V preiskavi so skupno prijeli pet osumljencev za pripravo napada, med njimi eno žensko.

Skorajšnji konec ramazana
Morebitni napad bi se zgodil ob skorajšnjem koncu svetega meseca ramazana, praznik bajram oziroma ejd al fitr bo namreč v nedeljo. Savdski monarhi običajno zadnjih 10 dni ramazana preživijo v Meki.

Za zdaj še ni znano, katera skupina stoji za organizacijo napada.

Prva operacija pod novim prestolonaslednikom
Protiteroristična operacija je prva pod novim notranjim ministrom, princem Mohamedom bin Salmanom, ki je v sredo zamenjal odstavljenega princa Mohameda bin Najefa. Kralj Salman je tako na mestu notranjega ministra in prvega v vrsti za prestol svojega nečaka zamenjal s svojim sinom, za kar mu je že čestital ameriški predsednik Donald Trump, poroča Guardian.

Po poročanju omenjenega časopisa je v zadnjem letu savdska policija prijela okoli 40 ljudi zaradi sumov terorističnih povezav, med njimi tako Savdijce kot Pakistance.