Govorice o tem, da želi IS belo zastavo talibanov zamenjati za svojo črno, so vzniknile na začetku letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Govorice o tem, da želi IS belo zastavo talibanov zamenjati za svojo črno, so vzniknile na začetku letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Taliban
Januarja so člani neke milice, ki je povezana s talibani, zatrdili, da je na območju Pakistana in Afganistana več manjših skupin, ki so vzpostavile stik s samooklicanim kalifom IS-ja Abu Bakrom Al Bagdadijem. Foto: EPA

Prisotnost borcev Islamske države (IS) v Afganistanu so potrdili opazovalci misije ZN-a za pomoč v Afganistanu (UNAMA). "Ocenjujemo, da je sicer že sama prisotnost skupine skrb vzbujajoča, vendarle pa pomembnost Isila na tem območju ni toliko pomembna zaradi same zmogljivosti skupine, kot je zaradi njenega potenciala, da predstavlja neko alternativo izoliranim uporniškim skupinam," je dejal na vrhu Varnostnega sveta ZN-a Nicholas Haysom. Ob tem je poudaril, da IS kljub vsemu na območju Afganistana svojih korenin še ni "zasadil globoko v zemljo".

Informacijo o infiltraciji IS-ja je potrdil tudi afganistanski veleposlanik pri ZN-u Zahir Tanin, ki je opozoril, "da so glavni sovražnik, s katerim se soočamo, talibani, ki se še vedno borijo proti nam". Prav tako je potrdil prisotnost posameznih skupin s skrajnimi stališči.

Zaskrbljenost Rusije
Zaskrbljenost nad širjenjem IS-ja v Afganistan in države osrednje Azije je izrazila tudi Rusija. Ruski predstavnik pri Združenih narodih je izrazil "globoko zaskrbljenost nad vse pogostejšimi informacijami o poslabšanju stanja na severnem delu Afganistana, predvsem na območjih, ki mejijo na države nekdanje Sovjetske zveze, ki ostajajo naše prijateljice in zaveznice." Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN-u Vladimir Sofronkov je po pisanju rt.com že pozval Varnostni svet ZN-a, da se nemudoma odzove in prepreči nadaljnje širjenje IS-ja, ki bi lahko 'sodu izbilo dno' in destabiliziralo stanje v Afganistanu.

Bitka že poteka
Kabul z borci IS-ja že bije bitko na svoji zemlji - v zračnem napadu afganistanskih sil so v soboto ubili poveljnika milice Hafiza Waheeda, ki naj bi vzpostavil stik z IS-jem. Hafiza Waheed je bil naslednik Abdula Raufa Kadima, ki je bil ubit v napadu ameriškega robotskega letalnika. Waheedov stric je bil nekoč poveljnik talibanov in nekdanji zapornik v Guantanamu, ki naj bi imel prav tako povezavo z IS-jem.

ZDA se zavedajo nevarnosti, ko bodo njihove enote zapustile Afganistan. V Afganistanu je trenutno 10.000 ameriških vojakov, njihovo število se bo do konca leta 2015 zmanjšalo na 5.500. Leto 2014 je bilo v Afganistanu najbolj krvavo po letu 2009. Po poročanju ZN-a je bilo v lanskih napadih ubitih okoli 3.700 civilistov.