Albanci predstavljajo četrtino makedonskega prebivalstva in v nekaterih delih na zahodu države so celo v večini. Foto: EPA
Albanci predstavljajo četrtino makedonskega prebivalstva in v nekaterih delih na zahodu države so celo v večini. Foto: EPA

V vasi Labunište v okolici Struge na jugozahodu Makedonije so neznanci v ponedeljek zvečer zažgali pravoslavno cerkev, v kateri so bile shranjene dragocene ikone iz 18. in 19. stoletja. Ogenj je cerkev popolnoma uničil.

Cerkev so v vasi nedaleč od Ohridskega jezera, v kateri živijo tako Makedonci kot tudi Makedonci albanskega porekla, požgali po zaostrovanju napetosti v zadnjih dneh zaradi nedavnega karnevala v izključno makedonski vasi Vevčani, kjer so se norčevali iz islama in Korana. Jezni Albanci so nato zažgali makedonsko zastavo.

Na tradicionalnem karnevalu, ki poteka že več stoletij, je bil moški oblečen v muslimanskega klerika, ki so ga zasmehovali mimoidoči, oblečeni v burke. Na karnevalu pogosto uprizarjajo satirične skeče in tokrat je bila predmet zasmehovanja tudi Grčija, ki so ji pripravili simbolični pogreb.

Da bi pomiril napetosti, se je predsednik Gorge Ivanov v torek srečal s pravoslavnim in muslimanskim verskim voditeljem, ki ju je zaprosil, naj s svojo avtoriteto pomagata opogumiti večji medverski dialog.

V Makedoniji se še vedno čuti etnične napetosti tudi deset let po spopadih med vladnimi silami in albanskimi uporniki. Čeprav je leta 2001 že skoraj grozil izbruh državljanske vojne, sta obe sprti strani nato ob posredovanju Evropske unije sklenili mirovni sporazum.