Območje je zibelka slovitega parmezana in kmetijstvo že plačuje davek potresa. Foto: EPA
Območje je zibelka slovitega parmezana in kmetijstvo že plačuje davek potresa. Foto: EPA
Italija
V potresu je bilo poškodovanih veliko objektov kulturne dediščine. Foto: EPA
Tla v Italiji še vedno nemirna

Tla so se v pretekli noči stresla 41-krat. Po zadnjih podatkih je torkov potres v italijanski pokrajini Emilija - Romanja zahteval najmanj 17 smrtnih žrtev, medtem ko je bilo 350 ljudi ranjenih.

Reševalci intenzivno iščejo preživele. V torek zvečer so tako izpod ruševin živo potegnili pogrešano 65-letno žensko.
Medtem je italijanska vlada sprejela ukrepe za pomoč pri obnovi in ublažitev posledic potresov, odločila pa se je tudi za odlog plačil v proračun in socialnih prispevkov na prizadetih območjih.

Ogrožen parmezan in kis
Vlada premiera Maria Montija je poleg tega zvišala davek na gorivo za dva centa, s čimer bo financirala posredovanje vlade na prizadetem območju. Prizadete občine bodo prav tako izključene iz dogovora o stabilizaciji javnih financ med vlado in lokalnimi oblastmi.

Območje, ki so ga razdejali potresi, je središče italijanske biomedicinske industrije in zibelka proizvodnje slovitega parmezana in balzamičnega kisa. Po ocenah pristojnih oblasti je potres samo v kmetijstvu povzročil za 500 milijonov evrov škode.

Vlada je 4. junij razglasila za dan žalovanja, ko bodo državne in evropske zastave na vseh javnih zgradbah spuščene na pol droga. V vseh šolah se bodo žrtvam potresom poklonili z minuto molka.
6.000 brez strehe nad glavo
Torkovo novo tresenje tal je severovzhod Italije prizadelo le devet dni po potresu, ki je zahteval sedem mrtvih. Močan potres je imel magnitudo 5,8 in žarišče je bilo v bližini Modene, kjer so se tla stresla že 20. maja.

Najnovejši potres je uničil okoli 8.000 hiš in stanovanj, potem ko je že 20. maja brez strehe nad glavo ostalo 6.000 prebivalcev.

Tla v Italiji še vedno nemirna