Iraška vojska in šiitske milice so januarja iz mest in vasi v Dijali pregnale pripadnike Islamske države. Foto: Reuters
Iraška vojska in šiitske milice so januarja iz mest in vasi v Dijali pregnale pripadnike Islamske države. Foto: Reuters
Sunitski skrajneži
Pripadniki Islamske države so se v lanski ofenzivi močno približali Bagdadu, a je Iračanom ob pomoči ameriških zračnih napadov uspelo zaustaviti njihov pohod. Foto: Reuters
Krepitev Islamske države

Napad z avtomobilom bombo se je zgodil v pretežno šiitskem mestu Kan Bani Sad, ki leži okoli 30 kilometrov severovzhodno od iraške prestolnice. Eksplozija je odjeknila med praznovanjem konca postnega meseca ramazan, ko je bila na trgu velika gneča.

Ob prevzemu odgovornosti za napad je Islamska država prek Twitterja sporočila, da so bili tarča "nasprotniki", s čimer je imela v mislih pripadnike šiitske veje islama. Kot je zapisala skrajna skupina, je šlo za maščevanje za poboj sunitov v severnem iraškem mestu Havidža. Dodali so še, da je samomorilski napadalec v množico zapeljal z okoli tremi tonami eksploziva.

Po napadu je jezna množica začela razbijati vetrobranska stekla na avtomobilih, ki so bili parkirani na ulicah. Eksplozija je bila tako silovita, da so deli trupel ležali na strehah okolnih zgradb. "Nekateri so pri zbiranju delov otroških trupel uporabili zabojčke za zelenjavo," je povedal načelnik policije Ahmed Al Tamini in razdejanje po napadu opisal kot uničujoče.

Oblasti v pokrajini Dijala, kjer se je zgodil napad, so razglasile tridnevno žalovanje in ob tem izdale ukaz za zaprtje vseh parkov ter drugih javnih prostorov, da bi preprečile morebitne nove napade v času praznovanja ramazanskega bajrama.

V 16 mesecih 15.000 mrtvih
Iraške oblasti so v začetku letošnjega leta razglasile zmago nad sunitskimi skrajneži v Dijali, potem ko je iraški vojski ob pomoči paravojaških šiitskih milic iz njihovih rok uspelo iztrgati več mest in vasi, čeprav je Islamska država v pokrajini še vedno dejavna.

Po navedbah Združenih narodov je bilo od januarja lani do konca aprila letos v nasilju skrajnežev Iraku ubitih skoraj 15.000 ljudi. Islamska država, ki nadzoruje že skoraj polovico ozemlja v sosednji Siriji, je svoj osvajalski pohod po Iraku začela ob začetku lanskega poletja, ko je zasedla velik del severa država, med drugim tudi drugo največje iraško mesto Mosul.

Na osvojenem ozemlju v Iraku in Siriji so skrajneži pod vodstvom Abu Bakra Al Bagdadija razglasili kalifat in muslimane po svetu pozvali, da se jim pridružijo v džihadu. Da bi zaustavili njihovo ofenzivo, so ZDA skupaj z zavezniškimi državami avgusta lani začele z zračnimi napadi na položaje Islamske države v Iraku in kasneje še v Siriji.

Krepitev Islamske države