Bolnišnica v Mograhatu je bila prepolna bolnikov, ki so se zastrupili z alkoholom. Foto: EPA
Bolnišnica v Mograhatu je bila prepolna bolnikov, ki so se zastrupili z alkoholom. Foto: EPA
Indija
Zaradi zastrupitve je umrlo več kot sto ljudi. Foto: EPA

V zadnjih dveh dneh sta zaradi zastrupitve z alkoholom v indijski zvezni državi Zahodna Bengalija umrla 102 človeka, medtem ko še več deset ljudi kaže znake zastrupitve in se zdravijo v bolnišnici.

Številni prebivalci v mestu Mograhat, ki leži 50 kilometrov južno od Kalkute, so hudo zboleli, potem ko so uživali alkohol, ki so ga kupili v nezakonitih prodajalnah. Iz okoliških vasi so reševalna vozila vsakih nekaj minut pripeljala bolnike.

"Pozno popoldne je pil alkohol in nismo se zavedali, da njegovo zdravje peša. Zjutraj je bilo njegovo stanje zelo nenavadno, zvijal se je od bolečin. Nadvse hitro smo ga prepeljali v bolnišnico, a čez nekaj ur je umrl," je Zamir Sardar povedal glede svojega 32-letnega strica, ki je umrl zaradi zastrupitve.

Zaradi pomanjkanja postelj v bolnišnici so bili zdravniki nekatere bolnike oskrbeti kar na tleh. Policija naj bi v povezavi z zastrupitvami prijela štiri ljudi.

Premierka Zahodnega Bengala Mamata Banerjee je že odredila preiskavo dogodka, družinam umrlih pa obljubila odškodnino v višini 200.000 indijskih rupij (2.861 evrov). Sklicala je tudi sestanek vseh političnih strank, na katerem bodo govorili o trgovanju z nezakonitimi pijačami.

Smrtonosni metanol
Proizvajalci domačega alkohola včasih dodajo metanol, zelo strupeno snov, ki jo uporabljajo proti zamrzovanju ali pri proizvodnji goriv, z njim pa povečajo stopnjo alkohola. Ob zaužitju lahko povzroči slepoto ali okvaro jeter, v visokih koncentracijah pa je smrtonosen.

Množične smrti zaradi zastrupitve z doma izdelanim alkoholom so kar pogoste v Indiji, kjer številni revni raje posežejo po nezakonito izdelanim, a cenejšim alkoholom, kot da bi ga kupili od zakonitih prodajalcev.

Do množične zastrupitve prihaja le nekaj dni potem, ko je v Zahodni Bengaliji požar v bolnišnici zahteval 93 smrtnih žrtev. Obe tragediji sta znova opozorili na pomanjkanje zdravstvenih in varnostnih standardov v hitro modernizirajoči se indijski družbi.