Foto:
Foto:

Van Erpova je obtožena, da je po neverjetnih cenah prodajala tako rekoč ničvreden prah, iz katerega naj bi stranke nato doma izdelovale sir. Kupci so bili premamljeni z obljubami ogromnih povračil, ko bi njihov "sir" nato prodali kozmetični industriji, poroča BBC.

14,5 milijona evrov težka prevara, ki ji je nasedlo okoli 5.500 Čilencev, je ena največjih v zgodovini Čila. Osmoljenci so v "čudežni sir" vložili od 400 do 168.000 evrov, za pripomočke, iz katerih naj bi izdelovali "sir", pa so jim zaračunali dobrih 350 evrov.

Obeti zaslužka
Kupcem so dejali, da bodo fermentiran izdelek, ki ga bodo pripravili doma, nato za precej višjo ceno lahko prodali francoski kozmetični industriji. Žrtvam so sprva izplačali dividende, ki so jim bile obljubljene, zgodnji uspeh pa jih je spodbudil, da so vložili še večje vsote.

Številni so k sodelovanju pritegnili še svoje družinske člane in prijatelje, izpraznili svoje prihranke, prodali svoje domove ali pa pustili službo, da bi se lahko v polni meri posvetili izdelavi "sira". A izplačevanje dividend, ki naj bi jih po piramidni shemi finančno omogočali novi člani, je naglo ponehalo.

Van Erpovo - ali Madame Gil, kot o njej pišejo francoski mediji - so aretirali leta 2008, v Parizu pa ji skupaj z njenimi tremi domnevnimi sostorilci sodijo zato, ker je niso mogli izročiti Čilu.