Zaradi pomanjkanja so Venezuelci ostali brez toaletnega papirja. Foto: Reuters
Zaradi pomanjkanja so Venezuelci ostali brez toaletnega papirja. Foto: Reuters

Po državnem nadzoru cen, ki ga je leta 2003 uvedel pokojni predsednik Hugo Chavez, se Venezuela občasno sooča s pomanjkanjem vrste izdelkov široke potrošnje, čeprav ima država ogromne zaloge nafte in zemeljskega plina.

"Ves čas obsojamo strategijo kopičenja in špekulacij ter kampanjo terorja, ki se širi med ljudmi in jih sili v nepotrebne nakupe," je med razpravo v narodni skupščini dejal poslanec vladajoče stranke Jose Avila.

Vlada za razmere v državi in pomanjkanje že dolgo obtožuje opozicijo in ZDA, ki naj bi skušali spodkopati Chavezovo socialistično revolucijo.

Z odobrenimi sredstvi bo Venezuela nakupila 39 milijonov zvitkov toaletnega papirja, 50 milijonov higienskih vložkov, 10 milijonov kosov mila, 17 milijonov plenic za enkratno uporabo in tri milijone tub zobne kreme.

Venezuela je močno razklana država, še dodatno pa so jo razdelile aprilske predsedniške volitve, na katerih je za las zmagal Chavezov izbranec Nicolas Maduro.

Opozicijski kandidat Henrique Capriles je vladajočo stranko obtožil, da je ukradla volitve, zato se je po pomoč obrnil na mednarodne organizacije.