Lopeza so obsodili zaradi spodbujanja nasilja med protesti proti predsedniku Maduru med januarjem in majem lani. Foto: Reuters
Lopeza so obsodili zaradi spodbujanja nasilja med protesti proti predsedniku Maduru med januarjem in majem lani. Foto: Reuters
Caracas
Pred sodno palačo v Caracasu so se ves čas sojenja zbirali Lopezovi podporniki. Foto: Reuters

Sojenje 44-letnemu Lopezu je potekalo za zaprtimi vrati, zato podrobnosti procesa niso znane. Je pa David Smolansky, ki je bil ena redkih prič na sicer tajnem sojenju, za agencijo AFP povedal, da je Lopez, ki ima precejšnjo podporo v javnosti, na sodišču napovedal, da bo še ostrejši kritik Madurovega režima, če bo obsojen.

Lopeza, ki je sicer že od februarja lani v vojaškem zaporu, so obsodili zaradi spodbujanja nasilja med protesti proti predsedniku Maduru med januarjem in majem lani. Takrat je v nasilju umrlo 43 ljudi z obeh strani, najmanj 3.000 pa je bilo ranjenih. Lopezovi odvetniki so sojenje označili kot pristransko in polno nepravilnosti, saj naj bi sodnik poslušal kar 138 prič tožilstva in le eno izmed 50 prič, ki jo je predlagala Lopezova obramba, predvsem pa so opozarjali, da sodstvo ni neodvisno.

Ob Lopezu so obsodili še tri protestnike, vse študente. Eden je bil obsojen na deset let zapora zaradi sodelovanja v protestih, dva pa sta dobila po štiri leta zaporne kazni.

Spopadi med Lopezovimi podporniki in nasprotniki

Pred sodno palačo v Caracasu se je zbrala množica Lopezovih podpornikov, pa tudi podpornikov režima. Med njimi je prišlo do prerivanja in nasilja, po navedbah privržencev opozicije pa naj bi eden od njih celo umrl zaradi zastoja srca. Skupini je nato ločila policija.

Lopezovi nasprotniki, številni revnejši Venezuelci, ga vidijo kot nevarno osebnost, ki neti nasilje in prevrate proti vladi, ter kot nekoga, ki ni v stiku z navadnimi ljudmi. Obtožujejo ga, da je bil vpleten v spodletel poskus državnega udara proti tedanjemu predsedniku Hugu Chavezu leta 2002. Lopezovi podporniki pa trdijo, da je le grešni kozel, ki ga predsednik Maduro uporablja za opravičevanje gospodarske krize, ki je državo pripeljala na rob preživetja.