Protesti proti pobijanju zapuščenih psov pred Eurom 2012, ki ga bo Ukrajina junija gostila skupaj s Poljsko, so vse glasnejši. Foto: EPA
Protesti proti pobijanju zapuščenih psov pred Eurom 2012, ki ga bo Ukrajina junija gostila skupaj s Poljsko, so vse glasnejši. Foto: EPA
Anonymous
Skupina hekerjev Anonymous je znana po napadih na spletne strani različnih institucij, s politiko katerih se ne strinja. Foto: MMC RTV SLO

Razlog za pobudo je odločitev ukrajinskih oblasti, da pred prvenstvom z ulic mest spravijo zapuščene pse. "Priprave" so se začele pred nekaj več kot letom dni, v tem času pa naj bi po nekaterih podatkih v Ukrajini pobili okoli 80.000 zapuščenih psov.

Alexander Hirczy, veterinar iz Avstrije in dejavni član mednarodne kampanje Stop Killing Dogs (Nehajte ubijati pse), ki ima na Facebooku skoraj 90.000 privržencev, pravi, da se je vse začelo s pismom, ki je v Ukrajino prišlo s sedeža Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu.

"Povedali so mi, da so s sedeža Uefe lokalni veji v Ukrajini poslali pismo, v katerem so omenili, da so psi težava. V pismu ne piše, da je rešitev tega problema poboj psov, je pa poudarjeno, da zapuščeni psi ne morejo tavati po ulicah med prvenstvom. Lokalne oblasti so imele več rešitev: pse bi lahko premestili v zatočišča, jim poiskali domove itd. Ampak odločili so se, da jih pobijejo," je Hirczy povedal za France24.

Indiskriminatorsko pobijanje psov
Protesti proti pobijanju psov v Ukrajini so se začeli že pred letom dni, a je v akciji sodelovalo zelo malo ljudi. Ko so ukrajinske oblasti videle, da protesti niso bili deležni velike pozornosti, so nadaljevale in pse še vedno pobijajo.

Hirczy pravi, da je dobil informacije o profesionalnih "lovcih na pse", ki so jih oblasti v Ukrajini vključile za "čiščenje" ulic. Pse naj bi pobijali na različne načine; z iglami ali s strupom, nekateri jih streljajo. Poleg tega naj bi ubijali vse pse, ne glede na to, ali so zapuščeni ali hišni ljubljenci.

Lastne prepovedi očitno ne spoštujejo
Oblasti v Kijevu so 17. novembra lani prepovedale pobijanje zapuščenih psov, a so organizacije za pravice živali dobile videoposnetke pobojev, ki naj bi nastali januarja letos.

Ko se je novica o kruti usodi zapuščenih psov v Ukrajini razširila in sprožila zanimanje evropskih medijev, so ukrajinske oblasti po Hirczyjevih besedah začele širiti informacijo, da so med psi zaznali bolezenske epidemije. "To je laž, zgolj izgovor, da nadaljujejo pobijanje psov," trdi ogorčen aktivist in poziva Evropejce, naj svoje nezadovoljstvo izrazijo z bojkotiranjem evropskega prvenstva, ki naj bi Ukrajini prinesel na stotine milijonov evrov dohodka od turizma.

Odgovorna Platini in Janukovič
Sistematična brutalnost ukrajinskih oblasti je pritegnila pozornost tudi hekerske skupine Anonymous, ki je Uefi in sponzorjem Eura 2012 poslal javno sporočilo (ogledate si ga lahko v videu spodaj. OPOZORILO: Video prikazuje tudi krute prizore pobitih psov), v katerem kot odgovorne za poboj psov imenujejo predsednika Uefe Michela Platinija, predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča in podjetja, ki sponzorirajo prvenstvo.

"Bojevali se bomo proti vašim kršitvam človekovih pravic in pravic živali. Ne bomo vam oprostili holokavsta nad zapuščenimi psi in ne bomo vam oprostili cenzure, ki jo izvajate nad ljudstvom," sporoča Anonymous, ki trdi, da bodo ukrajinske oblasti – če jih ne ustavijo – v naslednjih mesecih pobile še več kot 200.000 zapuščenih psov.