Incident v areni v mestecu Tafalla je močno prestrašil gledalce. Foto: EPA
Incident v areni v mestecu Tafalla je močno prestrašil gledalce. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila v sredo zvečer med bikoborsko predstavo. Eden od bikov je med borbo skakal v zrak in tako preskočil varnostno ograjo ter se zagnal v množico gledalcev. Posnetki, ki so jih objavili španski mediji, kažejo, da je gledalce ob vdoru bika zajela panika, saj so se skušali izogniti biku, ki je podiral vse pred seboj.

Ranjenih je bilo približno 40 ljudi, večina jih je utrpela le odrgnine ali šok. Starejšega moškega je bik zabodel v hrbet, desetletni deček pa je, ko je bik padel nanj, utrpel tako hude poškodbe, da so ga odpeljali v bolnišnico v Pamploni. Podivjanega bika so po približno 15 minutah ukrotili in ga ubili.

Biki redko zaidejo med gledalce
Agencija AFP poroča, da so tovrstni incidenti na bikoborbah zelo redki. Čeprav biki včasih preskočijo varnostno ograjo, le redko zaidejo med gledalce. "Bila sem na smrt prestrašena, ko sem tekla iz arene, sem jokala," je mlajša ženska povedala za baskovsko televizijo. "Ljudje so padali eden čez drugega. Nisem našla svojih prijateljev, dogajanje je bilo grozljivo," je povedala druga obiskovalka.

Incident se ni zgodil med tradicionalno bikoborbo, ampak med tekmovanjem "recortadores", kjer se skušajo tekmovalci izogibati biku, ob tem pa mu ostati čim bližje. Mundotoro, španska spletna stran, ki poroča o bikoborbah, je zapisala, da so hoteli organizatorji bika odstraniti iz arene že pred incidentom, saj njegovo obnašanje ni bilo primerno.

Španija se prepira - bikoborbe da ali ne
Sredin incident se je zgodil ravno v času, ko v Španiji poteka burna razprava o stoletja dolgi tradiciji bikoborb. Prejšnji mesec je Katalonija kot prva španska regija prepovedala bikoborbe, v zadnji javnomnenjski raziskavi pa se je kar 60 odstotkov vprašanih izreklo proti bikoborskim spektaklom, ki se vedno končajo s smrtjo bika.