Rekordno hitro vožnjo je vlak opravil na testni progi v prefekturi Jamanaši. Foto: Reuters
Rekordno hitro vožnjo je vlak opravil na testni progi v prefekturi Jamanaši. Foto: Reuters
Maglev
Srečneži, ki so se lahko peljali z vlakom, so na zaslonu lahko spremljali vožnjo. Foto: EPA

Vlak pri drsenju nad tirnicami lebdi na močnem magnetnem polju. Prejšnji teden je vozil s hitrostjo 590 kilometrov na uro, tokrat pa je hitrostni mejnik premaknil še letvico višje.
Visokotehnološki vlak, t. i. maglev, naj bi do leta 2027 prestolnico Tokio povezal z mestom Nagoja. Njegova največja hitrost v rednem obratovanju naj ne bi presegala 505 kilometrov na uro. Trenutno najhitrejši vlak na Japonskem doseže hitrost 320 kilometrov na uro.

S poskusi še večjih hitrosti železniška družba JR Tokai zbira pomembne podatke, med drugim o zračnem uporu in vibracijah, ki bi lahko pripomogli k nadaljnjim izboljšavam na področju tehnike in oblikovanja. "Hitrejši ko je vlak, stabilnejši postane, tako da se je kakovost vlaka resnično izboljšala," je dejal vodja raziskav pri JR-ju Jasukazu Endo.

Večina proge skozi predore
Vlada je gradnjo načrtovane trase med Tokiem in Nagojo odobrila pred nekaj meseci. S tem se bo potovalni čas med mestoma, med katerima je razdalja 280 kilometrov, skrajšal za več kot polovico, na 40 minut. Večji del poti naj bi potekal skozi predore, tudi zato bo gradnja proge zelo draga. Do leta 2045 pa naj bi maglev povezal tudi Tokio in Osako, vožnja naj bi trajala le eno uro.

Magnetno dvignjeni vlaki naznanjajo novo obdobje na področju hitrih vlakov. Podobno tehnologijo razvijajo tudi v Nemčiji, japonski premier Šinzo Abe pa bo v nedeljo prispel v ZDA, kjer se bo zavzel tudi za gradnjo hitre železniške povezave med New Yorkom in Washingtonom.