Obama in Medvedjev v Seulu. Rusija že dolgo nasprotuje postavitvi delov ameriškega protraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Obama in Medvedjev v Seulu. Rusija že dolgo nasprotuje postavitvi delov ameriškega protraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Jedrski vrh v Seulu

Obama je med pogovorom z Medvedjevom v prestolnici Južne Koreje dejal, da bo pri težkih vprašanjih mednarodne skupnosti, kot je načrt o ameriškem obrambnem raketnem sistemu, po novembrskih predsedniških volitvah bolj fleksibilen.

"Vsa ta vprašanja, še posebej pa raketna obramba, lahko rešimo, a je pomembno, da mi da prostor," so Obamove besede, ki so jih ujele kamere ameriške televizije ABC. "Da, razumem. Razumem tvoje sporočilo o prostoru. Prostoru zate," je odvrnil Medvedjev

"To so moje zadnje volitve. Po volitvah bom lahko bolj fleksibilen," je nadaljeval Obama, ki mu je Medvedjev obljubil, da bo njegovo sporočilo prenesel premierju Vladimirju Putinu, novoizvoljenemu ruskemu predsedniku.

V volilnem letu ne bo preboja
Bela hiša je kasneje podala izjavo, v kateri je skušala zmanjšati pomen Obamovih pripomb. "Ker je 2012 volilno leto v obeh državah, z volitvami in prenosom vodstva v Rusiji ter volitvami v ZDA, je jasno, da letos ne bo prišlo do preboja," je dejal namestnik svetovalca predsednika ZDA za nacionalno varnost Ben Rhodes.

Tokrat se ni zgodilo prvič, da so televizijske kamere ujele pogovore med politiki, za katere so ti mislili, da so zasebni. Novembra lani je bil francoski predsednik Nicolas Sarkozy "zasačen", ko je med pogovorom z Obamo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja označil za lažnivca.

Leta 2006 je bil posnet odkrit pogovor tedanjega predsednika ZDA Georgea Busha s tedanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom, ki je postal znamenit zaradi Bushevega pozdrava Blaira – "Yo, Blair".

Jedrski vrh v Seulu