Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je bil eden glavnih voditeljev upora proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Na čelo začasne ukrajinske vlade je bil potrjen februarja letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je bil eden glavnih voditeljev upora proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Na čelo začasne ukrajinske vlade je bil potrjen februarja letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Raketni sistem buk
Raketni sistem buk imata tako ruska kot ukrajinska vojska. Foto: EPA
Ukrajina
Vzrok letalske nesreče še ni pojasnjen. Foto: EPA
V državah, od koder so izvirale žrtve, policija zbira informacije o vseh 298 ljudeh, ki so bili na krovu letala. Prav tako pri tem zbirajo vzorce DNK. Takoj ko bodo žrtve identificirane, bodo najprej obvestili svojce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Največ žrtev, 193, je bilo iz Nizozemske. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mednarodni pritisk na Rusijo se krepi

Sredi hude politične in gospodarske krize in medtem ko na vzhodu države še naprej divja krvavo nasilje, je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk sporočil odstop svoje vlade. "Moj odstop je povezan s kolapsom koalicije in zamrznitvijo vladnih predlogov," je dejal pred poslanci.

Številni politiki in aktivisti so se pritoževali, ker Ukrajina, ki je 25. maja izvolila novega predsednika države, ni izvolila tudi novega parlamenta ter tako dokončno počistila z "agenti Moskve" v vrhovni radi. Janukovičevi privrženci naj bi ovirali delo parlamenta in preprečevali izvedbo pomembnih reform. Poleg tega Jacenjukovi vladi ni uspelo preprečiti priključitve Krima Rusiji kot tudi ne zajeziti proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine.

Po navadi umirjen Jacenjuk je ob današnji napovedi odstopa izrazil ogorčenje nad dogajanjem v parlamentu in jezno kritiziral poslance. Kot je opozoril, bo imelo to "dramatične posledice za državo". "Zgodovina nam ne bo oprostila," je poudaril v čustvenem govoru.

Vlado začasno vodi Vladimir Groisman
Poleg razpada koalicije je v vrhovni radi padel predlog zakona, ki bi liberaliziral propadajoč sistem plinovodov v Ukrajini in ga odprl za tuje vlagatelje. Zakon naj bi zmanjšal odvisnost Ukrajine kot tranzitne države za ruski plin od Rusije. Jacenjuk je že pred tem grozil z odstopom, če zakon ne bo dobil večine, in danes se je to zgodilo.

V skladu z ustavo ima parlament zdaj 30 dni časa, da se oblikuje nova koalicija. Če te ne bo, se lahko parlament razpusti in razpiše nove volitve. Ukrajinsko vlado bo začasno vodil dosedanji podpredsednik vlade Vladimir Groisman. Slednjega je ukrajinska stran tudi pooblastila za preiskave po strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine pred tednom dni.

Razpad prozahodne koalicije
Predtem je dopoldne razpadla prozahodna koalicija, imenovana Evropska izbira, ki je državo vodila od konca februarja. Stranka Udar kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička ter nacionalistično usmerjena stranka Svoboda, ki jo vodi Oleg Tjagnibok, sta dopoldne napovedali, da izstopata iz omenjene koalicije. Z odstopom naj bi stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku želeli odpreti pot za razpis novih volitev. Kot morebitni datum volitev se že omenja 26. oktober.

V Nizozemsko dostavili še 74 krst
Medtem sta na Nizozemskem danes pristali še dve vojaški letali z novimi posmrtnimi ostanki žrtev letalske nesreče na vzhodu Ukrajine. Letali sta v Eindhoven dostavili 74 krst. Že v sredo je na Nizozemsko prispelo 40 trupel žrtev tragedije.

V raztreščenem letalu malezijske letalske družbe Malaysia Airlines na območju, ki je pod nadzorom proruskih upornikov, je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke.

Prepoznava žrtev že poteka
Iz Eindhovna bodo posmrtne ostanke prepeljali v vojašnico v Hilversumu blizu Amsterdama, kjer bodo izvedli forenzične preiskave in prepoznavo žrtev. Krste so danes, tako kot v sredo, sprejeli z vojaškimi častmi. Po kratki slovesnosti in minuti molka so jih nato odpeljali proti vojašnici.

Tam mednarodna skupina 200 strokovnjakov že izvaja proces prepoznave žrtev. V skupini sodeluje 120 Nizozemcev ter strokovnjaki iz Nemčije, Belgije, Velike Britanije, Avstralije, Indonezije, Nove Zelandije in Malezije.

Preiskave se nadaljujejo tudi na prizorišču strmoglavljenja na vzhodu Ukrajine. Strokovnjaki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) imajo neoviran dostop do prizorišča in delujejo v relativno varnih pogojih. V preiskavah sodelujejo tudi malezijski in avstralski strokovnjaki.

Vodja proruskih upornikov: Nimamo raketnega sistema buk
Proruski uporniki z vzhoda Ukrajine so zanikali, da bi imeli v svojih rokah raketni sistem buk, ki naj bi bil uporabljen za sestrelitev malezijskega letala. Zahodne obveščevalne službe so prepričane, da so letalo sestrelili uporniki z raketami zemlja-zrak, ki naj bi jim jih dostavila Rusija.

Vodja upornikov in premier samooklicane Doneške republike Aleksander Borodaj je v pogovoru za BBC zanikal odgovornost za letalsko tragedijo in za lažne označil dokaze, ki kažejo na to. Zavrnil je tudi obtožbe, da so njegovi borci s trupli žrtev strmoglavljenega letala ravnali malomarno.

"Absurdno je bilo pustiti trupla še dlje pri 30 stopinjah Celzija"
Borodaj je prav tako zanikal, da so uporniki na prizorišču nesreče z dokazi in s trupli ravnali neprimerno. Po njegovih besedah so jim predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) dejali, da naj trupla pustijo ležati in jih prepustijo strokovnjakom.

"Tako smo čakali en dan. Čakali drug dan. Tretji dan. Dajte no. Niti enega strokovnjaka. Absurdno je bilo pustiti trupla še dlje pri 30 stopinjah. To je preprosto nečloveško. To je prizorišče iz grozljivke," je dejal. Tiskovni predstavnik OVSE-ja Micahel Bociurkiw je zanikal, da bi upornikom naročili, naj ne premikajo trupel, saj to ni v skladu z njihovim mandatom, ki jim narekuje samo nadzor, opazovanje in poročanje.

Moskva: Kijev zavaja
Rusija je medtem zavrnila obtožbe ukrajinskega varnostnega sveta, da so bile rakete, ki so v sredo sestrelile ukrajinska lovca, izstreljene z ruskega ozemlja. "V poskusu zavajanja javnosti za odvrnitev pozornosti od katastrofe malezijskega boeinga 777 si fantazije oblasti v Kijevu zaslužijo vključitev v rdečo knjižico vojaških aforizmov," je dejal neimenovani vir pri ruskem obrambnem ministrstvu.

Ukrajinski varnostni svet je sporočil, da so predhodne ugotovitve pokazale na sestrelitev dveh lovcev Su-25 z ruskega ozemlja. Ukrajinska jurišnika naj bi sestrelili na jugu Luganska. Podatkov o ranjenih ali mrtvih za zdaj ni. Neuradno naj bi se pilota še pravočasno rešila.

Mednarodni pritisk na Rusijo se krepi