Rusija in Kitajska krepita vojaško sodelovanje. Foto: Reuters
Rusija in Kitajska krepita vojaško sodelovanje. Foto: Reuters

Kot je na rednem mesečnem kratkem sestanku novinarjem povedal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Jang Judžun, bodo vaje potekale v vodah in zraku na območju Južnokitajskega morja.

Po navedbah kitajskega obrambnega ministrstva gre za "rutino, ki ne zadeva nobene tretje strani", saj so vaje namenjene krepitvi sodelovanja med obema državama.

Peking ne sprejema sodbe iz Haaga
Stalno arbitražno sodišče v Haagu je sredi julija razsodilo, da Kitajska nima pravne osnove, da bi zahtevala "zgodovinske pravice" do otokov v Južnokitajskem morju. Sodišče je razsojalo v sporu med Filipini in Kitajsko glede razmejitve suverenosti v Južnokitajskem morju.

Kitajska je v skladu s svojim zemljevidom iz 40. let 19. stoletja trdila, da je večina Južnokitajskega morja njenega, kar je filipinska stran na sodišču izpodbijala. Medtem ko so v Manili odločitev sodišča pozdravili, so v Pekingu takoj sporočili, da "sodbe ne sprejemajo niti je ne priznavajo".

Vietnam, Malezija, Brunej in Tajvan si prav tako lastijo pravico do Južnokitajskega morja, kjer poteka pomorska trgovina v letni vrednosti pet tisoč milijard dolarjev.

Rusija in Kitajska sta stalni članici Varnostnega sveta ZN-a, kjer pogosto zastopata ista stališča, ki so v nasprotju s tistimi od ZDA, Francije in Velike Britanije. Lani sta imeli skupne vojaške vaje v Japonskem morju in v Sredozemlju.