Posledice ruskega napada z brezpilotnimi letalniki na mesto Kamjanske v pokrajini Dnipropetrovsk. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada z brezpilotnimi letalniki na mesto Kamjanske v pokrajini Dnipropetrovsk. Foto: Reuters

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je Rusija izstrelila 88 raket in 64 brezpilotnih letal šahed, od katerih je bilo sestreljenih le 37 oziroma 55, manj kot po navadi, kar bi lahko kazalo na uporabo hipersoničnih in balističnih raket, ki jih je težje sestreliti.

V napadu je bil poškodovan tudi jez Dnipro HES v Zaporožju na jugu Ukrajine, je sporočila državna hidroenergetska družba Ukrgidro Energo. Na postaji ob jezu je izbruhnil požar, vendar ni nevarnosti, da bi se jez zrušil.

"To je bil največji napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo," je povedal minister za energetiko German Galuščenko. "Cilj napada je bil povzročiti obsežen izpad energetskega sistema države," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Predsednik Volodimir Zelenski, ki je v zadnjih dneh pozival zahodne zaveznike, naj zagotovijo več sredstev za zračno obrambo, je obsodil napad in povedal, da trenutno potekajo dela za obnovo oskrbe z električno energijo v devetih regijah.

"Rusija vodi vojno proti življenju običajnih ljudi," je zapisal. "Svet jasno vidi, kakšne so tarče ruskih teroristov: elektrarne in daljnovodi za oskrbo z energijo, jez hidroelektrarne, običajne stanovanjske stavbe, celo trolejbus," je dodal.

Moskva zanika, da bi namerno napadala civiliste, in trdi, da so napadi na ukrajinsko energetsko strukturo legitimen cilj, njihov namen je oslabiti sovražnikovo vojsko.
Po vsej državi sta bila v napadih ubita dva človeka, 14 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski notranji minister. Pogrešajo tri ljudi.

Guverner Zaporožja Ivan Federov je na ukrajinski televiziji povedal, da je bil v regiji ubit še en človek.

Župan Harkova Igor Teregov je sporočil, da so zaradi napadov na energetske objekte v drugem največjem ukrajinskem mestu prenehali delovati semaforji.

Največje ukrajinsko zasebno energetsko podjetje DTEK je sporočilo, da je Rusija izvedla množični napad na energetske objekte in poškodovala tri termoelektrarne, je poročala javna radiotelevizija Suspilne. Podjetje je opozorilo na izpad električne energije v jugovzhodni pokrajini Dnipropetrovsk. Ukrajinski minister za energetiko Herman Haluščenko pa je povedal, da je šlo za "energetsko infrastrukturo v regijah Dnipropetrovsk, Poltava in Čerkasi".

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo je medtem danes sporočil, da bo zaradi ruskih napadov do večera v regijah Dnipropetrovsk, Zaporožje in Kirovograd prihajalo do izrednih izpadov električne energije ter prebivalce pozval, naj uporabo energije omejijo.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade na ukrajinske energetske objekte, a pri tem opozorilo, da je objekte uporabljala ukrajinska vojska.

Zaradi ruskih zračnih napadov v Ukrajini je svoje zračne sile v četrtek pozno zvečer aktivirala tudi sosednja Poljska, danes pa je raven pripravljenosti znova znižala. Poljska vojska je sporočila, da je šlo za "še eno noč povečane pripravljenosti poljske in zavezniške obrambe", poroča poljska tiskovna agencija PAP.

V Rusiji se začenja spomladanski nabor

V Rusiji se bo v ponedeljek začel spomladanski nabor, ki v tej državi poteka dvakrat na leto. Obvezno služenje vojaškega roka traja 12 mesecev. Številni se bojijo, da bodo morali oditi v boj v Ukrajino, čeprav poveljstvo trdi, da nabornikov ne bodo pošiljali na fronto.

"Spomladanski nabor bo potekal od 1. aprila dalje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal kontraadmiral Vladimir Cimljanski, ki je v generalštabu ruskih sil pristojen za naborništvo.

"Naborniki ne bodo poslani na mesta razporeditve v ljudskih republikah Doneck in Lugansk ter v pokrajinah Herson in Zaporožje, niti ne bodo opravljali nalog v okviru posebne vojaške operacije," je dodal.

Kljub temu se številni ruski državljani bojijo, da jih bodo v okviru obveznega služenja vojaškega roka poslali na fronto, medtem ko krožijo govorice o novem valu mobilizacije, s katerim bi ruske oborožene sile nadomestile svoje izgube in okrepile rezerve, poroča AFP.

Med lanskim spomladanskim naborom so vpoklicali približno 147.000 nabornikov. Vpoklicani so lahko vsi državljani v starosti od 18 do 30 let, potem ko so v parlamentu lani potrdili dvig zgornje starostne meje za vpoklic s 27 na 30 let. Obvezno služenje vojaškega roka traja 12 mesecev.

Ko naborniki končajo služenje, postanejo del ruskih vojaških rezerv in jih lahko v prihodnosti v primeru novega vala mobilizacije vpokličejo in pošljejo na fronto v Ukrajino. Ob tem se številni naborniki v času služenja spopadajo s pritiskom, naj podpišejo pogodbo z vojsko o prostovoljnem odhodu na fronto, navaja AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je lani podpisal odlok, ki predvideva povečanje števila pripadnikov ruskih sil za 15 odstotkov. V skladu z njim naj bi ruska vojska odslej štela 2,2 milijona pripadnikov, od tega 1,32 milijona vojakov. Razlog naj bi bile povečane grožnje, povezane z vojno v Ukrajini in širitvijo Nata.

Putin je sicer decembra lani dejal tudi, da ni potrebe po novem valu mobilizacije, vendar je nove skrbi med prebivalci Rusije med drugim povzročil nedavni teroristični napad na koncertno dvorano v prestolnici, v katerem je bilo ubitih 143 ljudi.