Nizozemski vojaki modrih čelad so bili zadolženi varovanja varnega območja ZN-a v BiH-u, kjer je bilo tudi 350 moških, ki so jih kasneje ubili pripadniki bosanskih Srbov. Foto: EPA
Nizozemski vojaki modrih čelad so bili zadolženi varovanja varnega območja ZN-a v BiH-u, kjer je bilo tudi 350 moških, ki so jih kasneje ubili pripadniki bosanskih Srbov. Foto: EPA

Vrhovno sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da bi nizozemske mirovne enote žrtvam lahko dovolile, da ostanejo "v oporišču varnega zavetja", saj bi imeli tako moški 10-odstotno možnost preživetja, z izročitvijo bosanskim Srbom pa so jih izpostavili potencialni zlorabi ali smrti. "Nizozemska enota je delovala nezakonito z evakuacijo 350 mož," je razsodilo sodišče.

Nizozemsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da sprejemajo delno odgovornost za smrti. "Vlada sprejema razsodbo vrhovnega sodišča. Država s tem sprejema odgovornost za škodo, ki jo je določilo vrhovno sodišče," so zapisali v izjavi.

Vrhovno sodišče znižalo odgovornost s 30-odstotne

Nizozemsko prizivno sodišče je državi sicer leta 2017 pripisalo 30-odstotno odgovornost za poboje Bošnjakov, saj da so pripadniki mirovnih sil Združenih narodov s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se "morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava," je takrat odločitev pojasnil sodnik Gepke Dulek.

Sorodna novica Sodišče: Nizozemska "delno odgovorna" za pokol v Srebrenici

Zdaj pa je vrhovno sodišče v primeru Matere Srebrenice razsodilo, da je odgovornost Nizozemske za poboje 10-odstotna, tolikšna je tudi odgovornost nizozemskih vojakov, pripadnikov modrih čelad mirovnih sil, ki so v BiH-u nadzirali t. i. varno območje ZN-a, s čimer je njihovo odgovornost s 30 odstotkov, ki jim jo je naložilo prizivno sodišče, znižalo na že omenjenih 10 odstotkov.

Nizozemski generalni državni tožilec Paul Vlas je sicer februarja vrhovno sodišče pozval k razveljavitvi sodbe. Po njegovi oceni nizozemski pripadniki modrih čelad niso mogli vedeti, da Bošnjakom grozi smrt.

Matere Srebrenice nezadovoljne z razsodbo

Predsednica Združenja mater enklav Srebrenica in Žepa, ki je vložilo tožbo, Munira Subašić je v odzivu sporočila, da je pričakovala pravilno in pravično sodbo. "Vsakdo je upravičen do pravice, kar tudi mi pričakujemo. Če ne bomo dobili pravice in če ne bo pravilno in pravično sojeno, bomo to sprejeli kot sporočilo, da se nam to dogaja, ker smo muslimani. Tako kot se nam je med drugim zgodil genocid v Srebrenici, ker smo muslimani," je povedala za portal Klix.ba.

Predsednik Združenja žrtev in prič srebreniškega zločina Murat Tahirović pa je povedal, da se matere Srebrenice še posvetujejo z odvetniki, ali bodo sodno bitko nadaljevali na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Leta 2002 zaradi pobojev odstopila nizozemska vlada

Kot poroča BBC, se ne zgodi pogosto, da bi bila država neposredno odgovorna za neuspeh mirovnih sil ZN-a, ki jih sestavljajo tako državni vojaki, policisti in upravno osebje.

Leta 2002 je po objavi poročila o vlogi Nizozemske v pobojih v Srebrenici, kjer so bosanski Srbi ubili 8.000 Bošnjakov, odstopila celotna takratna vlada.

Srebrenica: Vrhovno sodišče znižalo krivdo Nizozemski