Vučić je dejal, da bi morali imeti narodi na območju nekdanje Jugoslavije skupen dan žalovanja za vsemi žrtvami in da od svojega predloga ne bo odstopil. Foto: EPA
Vučić je dejal, da bi morali imeti narodi na območju nekdanje Jugoslavije skupen dan žalovanja za vsemi žrtvami in da od svojega predloga ne bo odstopil. Foto: EPA
Aleksandar Vučić in Bakir Izetbegovć
Ob nedavnem obisku predsedstva BiH v Beogradu sta Vučić in Izetbegović odigrala tudi partijo šaha. Foto: EPA

Srbski premier Vučić je kljub bučnemu odzivu na napoved, da bo voditeljem držav nekdanje Jugoslavije, ki so bile vpletene v vojne vihre v 90. letih preteklega stoletja, predlagal skupen dan žalovanja za vsemi žrtvami, dejal, da od predloga ne odstopa.

Večina voditeljev predlogu nasprotuje
Večina voditeljev predlogu nasprotuje. Da je skupen dan žalovanja nesprejemljiv, sta sporočila hrvaški premier Zoran Milanović in vodja kosovske diplomacije Hashim Thaci, češ da skuša Vučič revidirati zgodovino, da gre za izenačevanje žrtev in agresorjev, pa meni predsednica zveze Mater Srebrenice Munira Šubašić.

Bošnjaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je prepričan, da za takšen predlog še ni napočil čas, saj se morajo predtem konsolidirati države, kjer so bili spopadi in vojne, in priznati krivdo. Tudi srbski član predsedstva Maden Ivanić, ki Vučićevo idejo načeloma podpira, meni, da trenutni voditelji še niso pripravljeni na skupen dan spomina na žrtve. S predlogom pa se popolnoma strinja predsednik Republike srbske Milorad Dodik.

Da predlog ni plod Vučićeve domišljije, so prepričani nekateri analitiki na Kosovu, ki menijo, da za vsem stoji nemška kanclerka Angela Merkel, ki vodi proces pomiritve na Zahodnem Balkanu. In takšen predlog Berlina bi voditelji, ki vsi računajo na nemško podporo, težko zavrnili.

"Regija še ni zrela za tak predlog"
Vučića je pohvalila celo predsednica Beograjskega sklada za politično odličnost Sonja Lint, ki pa ugotavlja tudi, da regija še ni zrela za takšen predlog. Vučićeva lanska pobuda, da naj bi do trajne pomiritve na Balkanu prišlo skozi organizirano druženje in spoznavanje mladih, je bila sprejeta in se izvaja, politiki v regiji, nekateri tudi zato, ker se pripravljajo na volitve, pa očitno menijo, da njihovi volivci skupnega žalovanja ne želijo, meni Lintova.

K temu sta vsekakor pripomogli tudi obletnici - genocida v Srebrenici, s katere so srbskega premierja pregnali s kamenjem, in hrvaške operacije Nevihta, ki je v Srbiji od letos dan žalovanja.

Marta Razboršek, Radio Slovenija