Prvo letalo je poletelo v portugalsko mesto Faro. Foto: EPA
Prvo letalo je poletelo v portugalsko mesto Faro. Foto: EPA
Zaventem
Na letališču bodo veljali strožji varnostni ukrepi. Foto: Reuters
Bruseljsko letališče spet odprto

V terorističnih napadih v Bruslju je bilo 22. marca ubitih 32 ljudi. Tarča napadov sta bila mednarodno letališče Zaventem in postaja podzemne železnice v središču mesta. Na letališču sta se razstrelila dva samomorilska napadalca na območju za prijavo potnikov na polete, ki je bilo zaradi tega močno poškodovano.

Začasna infrastruktura, ki so jo vzpostavili po napadih, dopušča sprejem 800 potnikov na uro in bo polno operativna v nekaj dneh. S tem bodo izkoristili petino zmogljivosti letališča in popolnega odprtja bo treba počakati še več mesecev.

Le še z vozovnicami in osebnimi dokumenti
Še pred delnim odprtjem je nastal spor med vodstvom letališča in policijskim sindikatom, ki je zahteval dodatne varnostne ukrepe, zaradi česar je prišlo do zamude pri delnem odprtju terminala.

Po novem bodo tako lahko v območje za prijavo na polete vstopili samo potniki z letalskimi vozovnicami in osebnimi dokumenti, njihovo prtljago pa bodo pregledali že pred vstopom na letališče. Dostop do letališča bo mogoč zgolj z avtomobilom ali taksijem, saj bodo povezave s sredstvi javnega prevoza ukinjene.

Prvi trije poleti v nedeljo bodo proti portugalskemu mestu Faro, grški prestolnici Atene in italijanskemu mestu Torino.

Ljubljana brez povezave z Brusljem
Slovenski letalski prevoznik Adria Airways še nekaj časa ne bo letel na bruseljsko letališče. Odpovedali so polete, ki so na voznem redu do vključno 13. aprila, in sicer na linijah Ljubljana-Bruselj in Tirana-Bruselj. Namesto tega bodo leteli v Amsterdam, je v četrtek sporočila družba.

Adria Airways bo potnikom omogočila potovanje do oziroma iz Bruslja prek Amsterdama z neposrednimi poleti iz Ljubljane oz. v Ljubljano, iz Bruslja do Amsterdama pa bodo organizirali tudi prevoz.

Bruseljsko letališče spet odprto