Poljaki so že protestirali zaradi reform dela ustavnega sodišča in sprememb v medijski zakonodaji. Foto: Reuters
Poljaki so že protestirali zaradi reform dela ustavnega sodišča in sprememb v medijski zakonodaji. Foto: Reuters

Parlament, v katerem ima absolutno večino konservativna stranka Zakon in Pravičnost (PiS), je novi policijski zakon sprejel z 234 glasovi za in 213 proti. Policija bo s tem dobila več možnosti za nadzor posameznika, tudi s sledenjem njegovih dejanj na spletu, vendar bo morala za to sodišču pripraviti podrobnejše utemeljitve in poročila. Zakon mora sicer potrditi še zgornji dom parlamenta, senat, in podpisati predsednik države Andrzej Duda. Načrtujejo, da bi začel veljati že 7. februarja.

PiS načrtuje še dodatne reforme, tudi na področju tožilstva. Tožilci naj bi bili namreč odslej pod neposrednim nadzorom pravosodnega ministra. Poleg tega nameravajo sprejeti tudi zakon, da bi morale banke in trgovine del mesečnega dobička nameniti družinam z najmanj dvema otrokoma. Na ta način želijo doseči, da bi dobiček od lepe gospodarske rasti države dosegel tudi manj privilegirane sloje prebivalstva.

Zaradi reform že protesti v državi
Prenova zakona o policiji je nov element v hitrih reformah, ki jih izvaja nova konservativna vlada pod vodstvom stranke PiS, ki je na oblast prišla novembra. Reforme dela ustavnega sodišča in spremembe v medijski zakonodaji so že poskrbele za proteste v državi, pa tudi formalno uvedbo postopka Evropske komisije za "zavarovanje spoštovanja načel pravne države".

Odločitev Evropske komisije je bila neprijetno presenečenje za Varšavo in vlado, ki meni, da so ji volivci dali mandat za reformiranje države. Hkrati obtožujejo opozicijo v državi, da je namerno prenesla notranje politične spore na evropski parket.