Predsednica poljske vlade Beata Szydlo in predsednik stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski med sprejemanjem zakona, ki razburja opozicijo. Foto: Reuters
Predsednica poljske vlade Beata Szydlo in predsednik stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski med sprejemanjem zakona, ki razburja opozicijo. Foto: Reuters

Zakon po mnenju opozicije, vrhovnega sodišča in številnih pravnikov želi ohromiti najvišji sodni organ v državi. Po burni razpravi je za sporni zakon glasovalo 235 poslancev 460-članskega poljskega parlamenta oziroma sejma, proti jih je bilo 181, štirje so se vzdržali.

Dvotretjinska, ne več navadna večina
Zakon, ki je tarča kritik tudi v tujini, med drugim določa, da se odslej sodbe ustavnega sodišča sprejemajo z dvotretjinsko in ne več navadno večino. Poleg tega morajo biti pri odločanju o najbolj spornih primerih po novem navzoči 13 od skupaj 15 namesto dosedanjih devetih sodnikov.

PiS postavil pet "svojih" sodnikov
Stranka PiS je že postavila pet ustavnih sodnikov po lastni izbiri, zavrača pa priznanje sodnikov, ki jih je imenoval prejšnji parlament, v katerem je imela večino liberalna Državljanska platforma (PO). PiS bo tako z lahkoto onemogočil ustavne razsodbe, ki mu ne bodo pogodu.

Vrhovno sodišče kritično do zakona
Poljsko vrhovno sodišče je mnenja, da zakon o ustavnem sodišču posega v neodvisnost le-tega in da mu skuša odvzeti sposobnost delovanja. Proti novemu zakonu o ustavnem sodišču je minuli konec tedna v Varšavi in drugih mestih protestiralo več tisoč ljudi, ki so vlado obtoževali spodkopavanja demokracije.

Walensa: Vlada nas smeši po svetu

Nekdanji poljski predsednik Lech Walensa se zavzema za sklic referenduma o predčasnih volitvah, s katerimi bi parlamentu skrajšali mandat. "Ta vlada deluje v nasprotju z interesi Poljske in nas smeši po vsem svetu," je za Radio Zet dodal Walesa.

Do obnašanja nove poljske vlade je kritičen tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je politične razmere na Poljskem primerjal z državnim udarom, zaradi česar je poljska premierka Beata Szydło od njega zahtevala opravičilo.

Timmermans: Pričakoval bi več premisleka
Evropska komisija pa je pozvala poljsko vlado k spoštovanju vladavine prava in da se vzdrži sprejemanja reforme ustavnega sodišča, ki bi lahko ogrozila njegovo neodvisnost. "Pričakoval bi, da ta zakon ne bi bil dokončno sprejet ali vsaj uveljavljen, dokler ne bi v celoti in temeljito odgovorili na vsa vprašanja glede njegovega vpliva na neodvisnost in delovanje ustavnega sodišča," je v pismu poljskemu ministrstvu za pravosodje in zunanje zadeve zapisal podpredsednik komisije Frans Timmermans.