Alternativne Nobelove nagrade vsako leto podelijo nekaj posameznikom (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Alternativne Nobelove nagrade vsako leto podelijo nekaj posameznikom (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Med njimi je tudi ameriški politolog in strokovnjak za razorožitev Paul Walker, ki so se mu organizatorji odločili nagrado podeliti zaradi njegovih dolgoletnih prizadevanj za svet brez kemičnega orožja.

Vodja sklada Right Livelihood, ki podeljuje nagrade, Ole von Uexküll, je ob razglasitvi prejemnikov dejal, da jih druži nudenje rešitev za aktualne težave človeštva. Paul Walker si je nagrado prislužil s svojim "prizadevanjem za to, da bi se svet znebil kemičnega orožja", grožnje, ki so jo ponovno izpostavili nedavni dogodki v Siriji.

67-letnik dela za neprofitno organizacijo Green Cross, ki je preverjala uničenje več kot 55.000 ton kemičnega orožja v ZDA, Rusiji, Indiji, Južni Koreji, Albaniji in Libiji, je izpostavila žirija, pristojna za podelitev nagrad. Poleg tega si Walker prizadeva, da bi še preostale države pristopile h konvenciji ZN-a o prepovedi kemičnega orožja.

Različna zanimanja, isti cilji
Nagrado bo prejel tudi 58-letni zdravnik iz Demokratične republike Kongo Denis Mukwege. Žirija je pohvalila njegovo "pogumno delo pri oskrbi žensk, ki so preživele vojno spolno nasilje". V svoji bolnišnici na vzhodu države je pomagal že okoli 40.000 v vojnih operacijah posiljenim ženskam.

Palestinski odvetnik Radži Surani, ki na območju Gaze deluje na področju človekovih pravic, si je nagrado prislužil za svojo "neomajno predanost vladavini prava in človekovim pravicam v izjemno težkih okoliščinah". Švicarskega strokovnjaka za agronomijo Hansa Herrna in njegov sklad Biovision pa je žirija med nagrajence uvrstila zaradi "promoviranja varne in trajnostne globalne oskrbe s hrano". Posebej so izpostavili uporabo njegovih bioloških metod za boj proti škodljivcu, ki je ogrožal manioko, ključno kmetijsko kulturo v Afriki.

Vsak prejemnik nagrade, ki jo bodo podelili 2. decembra v Stockholmu, bo prejel 500.000 švedskih kron (pribl. 57.000 evrov).