Afganistanci se morajo po desetletjih spopadov zdaj spoprijeti z neučinkovito vlado. Foto: EPA
Afganistanci se morajo po desetletjih spopadov zdaj spoprijeti z neučinkovito vlado. Foto: EPA
V Kabulu so skoraj na vsakem koraku vidne posledice vojn. Foto: EPA

Največji delež, deset milijard dolarjev, so prispevale ZDA, ki so bile leta 2001 na čelu vojaške koalicije, s katero so strmoglavili talibanski režim. Šest let in pol po padcu talibanskega režima se Afganistan še vedno spopada z nasiljem, predvsem na jugu države, kjer so talibanski uporniki najdejavnejši.

Na donatorski konferenci so se pokazale frustracije donatorskih držav zaradi počasne obnove Afganistana, ki jo spremlja neučunkovitost afganistanske vlade, in njihova nesposobnost, da bi bolje koordinirale svojo pomoč.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je pohvalila Afganistan, ki je po njenih besedah v preteklih letih naredil velike korake, a je hkrati afganistanske oblasti pozvala, naj naredijo več v boju proti korupciji.

Življenjska odvisnost od pomoči
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je donatorje prosil za 50 milijard dolarjev pomoči, ki bi jo v prihodnjih petih letih porabili za razvoj države. Ob tem je poudaril, da država potrebuje veliko pomoči, a je pomembno tudi, kako je ta pomoč porabljena.

Afganistan je pri svojih izdatkih v 90 odstotkih odvisen od tuje pomoči, a donatorske države v preteklih letih niso izpolnile vseh obljub o denarni pomoči. Veliko tega denarja gre tudi nazaj v države donatorke v obliki izplačila plač svojih predstavnikov in nakupov dobrin.

G. V.