Meje Kosova so določene za vedno in se ne bodo spremenile, je dejala Clintonova po srečanju s kosovskimi voditelji. Foto: EPA
Meje Kosova so določene za vedno in se ne bodo spremenile, je dejala Clintonova po srečanju s kosovskimi voditelji. Foto: EPA
Priština
Visoki gostji je sprejela kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja sta med skupno turnejo po državah Zahodnega Balkana nazadnje ustavili v kosovski prestolnici, kjer sta se srečali s predsednico Atifeto Jahjago in premierjem Hashimom Thacijem.

"Nasprotovali bomo vsakršni razpravi o teritorialnih spremembah ali ponovnemu odpiranju vprašanja neodvisnega statusa Kosova. Te zadeve niso stvar razprave," je dejala Clintonova in dodala, da članstvo v EU-ju ponuja Kosovu "najbolj gotovo pot do dolgoročne stabilnosti, blaginje in miru".

Priznala je, da je za njo, njeno družino in ameriške državljane Kosovo več kot zunanjepolitično vprašanje. "To je osebno vprašanje," je dejala Clintonova, katere mož Bill Clinton je bil predsednik ZDA v času Natovih napadov na Srbijo leta 1999.

"ZDA pozivajo vse strani, da nadaljujejo delo na uresničevanju dogovorov, ki so bili do zdaj doseženi, da dosežejo nove dogovore in pospešijo konkretne ukrepe za normalizacijo odnosov," je dejala Clintonova.

"Za to je potrebna politična volja, celo pogum, a ob napredovanju na tem področju bosta Kosovo in Srbija deležna pomoči tudi pri reševanju drugih nujnih zadev, kot sta krepitev njunih gospodarstev in ustvarjanje priložnosti za njune prebivalce," je obljubila ameriška državna sekretarka.

Po besedah Thacija je Kosovo zavezano dialogu, saj je to edina pot, ki vodi do EU-ja. "Normalizacija odnosov med državama je v interesu Kosova, Srbije in regije," je prepričan predsednik vlade najmlajše evropske države.

"Trnova pot, ki se splača"
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja je zagotovila, da je prihodnost Kosova v EU-ju, ob tem pa poudarila, da je pot do tja ni lahka.

"A se splača, saj boste na koncu procesa imeli državo, ki je ekonomsko in politično močnejša," je dejala in dodala, da je bil kosovski premier izredno pogumen, ko je prišel v Bruselj in se pogovarjal. Pohvalila je tudi pogum srbskega premierja, ki se je v Bruslju udeležil srečanja s Thacijem.

"To je bil dober sestanek. Takšnih bo še več, in to kmalu. Njihov namen je izboljšati zadeve," je napovedala.

Medtem ko je bilo na balkanski turneji Kosovo zadnja postaja za Ashtonovo, pa se je Clintonova odpravila še na Hrvaško, kjer je ob prihodu v Zagreb dejala, da so ZDA ponosne na partnerski odnos s Hrvaško in se veselijo, da se bo ta v prihodnjih letih še krepil in širil.

Po Zagrebu bo ameriška državna sekretarka obiskala še Tirano, s čimer bo sklenila svojo turnejo po državah Severne Afrike in Zahodnega Balkana.