Bruselj Srbiji ne postavlja dodatnih pogojev, je dejal Füle. Foto: EPA
Bruselj Srbiji ne postavlja dodatnih pogojev, je dejal Füle. Foto: EPA

Dačić se je v Beogradu srečal z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem, ki je poudaril, da je Evropska komisija glede Kosova statusno nevtralna, in zatrdil, da Srbiji ne postavlja dodatnih pogojev za začetek pristopnih pogajanj.

Da je dobil zagotovilo, da bo dialog s Prištino, če bo Srbija v njem sodelovala, "statusno nevtralen", je poudaril tudi Dačić. Dejal je, da je Srbija pripravljena storiti vse, kar bo "znotraj omejitev, prek katerih ne more iti", oziroma da ne more sprejeti pogojev, ki bi pomenili priznanje Kosova. Dodal je, da Beograd od Evropske unije pričakuje "konstruktiven odnos in dovolj razumevanja za specifične težave, s katerimi se spoprijema Srbija".

Füle pa je poudaril, da v Bruslju od Srbije pričakujejo, da bo uresničevala, kar je že bilo dogovorjeno v dialogu s Prištino.

Zaščititi ranljive skupine
Evropski komisar je sicer izrazil pričakovanje, da bo Srbija nadaljevala izvajanje reform v pravosodju in da si bo bolj prizadevala za boj proti korupciji in kriminalu. Opozoril je še, da morajo posebno pozornost nameniti ranljivim skupinam, kot so Romi in istospolni.

Füle je v Beogradu predstavil v sredo objavljeno poročilo Evropske komisije o napredku Srbije. V njem je zapisano, da mora država za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem "vidno in trajno" izboljšati odnose s Kosovom.