Erdogan meni, da bi morali biti ženske in moški enaki pred zakonom, a z drugačnimi vlogami v družbi. Foto: EPA
Erdogan meni, da bi morali biti ženske in moški enaki pred zakonom, a z drugačnimi vlogami v družbi. Foto: EPA

Erdogan se je glede vloge obeh spolov razgovoril na konferenci o pravicah žensk, ki je potekala v Carigradu. "Ne moreš postaviti doječe ženske na enak položaj kot moškega, ki nima teh odgovornosti," je dejal konservativni turški predsednik in nadaljeval, da ne moreš imeti žensk na istih delovnih mestih kot moške, kot so to imeli nekdanji komunistični režimi.

"Ji damo lopato in jo naženemo na delo? Ne moremo storiti tega. To je v nasprotju z njeno delikatno strukturo," je dejal Erdogan, ki meni, da je prava, islamska pot v življenju žensk predvsem materinstvo. "Nekateri to lahko razumejo, nekateri pa ne. Tega ne moreš razložiti feministkam, ker ne sprejemajo koncepta materinstva," je pojasnil.

Zaradi svojih stališč do vloge žensk in izjav do nesmiselnosti enakopravnosti spolov na trgu dela, ker naj bi bilo to v nasprotju z naravnimi zakoni, je bil turški predsednik že večkrat tarča kritik. Med drugim se je v preteklosti zavzel, da bi vsaka turška družina morala imeti najmanj tri otroke. Še ko je bil premier, je njegova politika temeljila na zagovarjanju tradicionalnih vrednot.

Vse večji vpliv islama
Njegova stališča po mnenju kritikov pomenijo vse večje zmanjševanje sekularnih načel turške države in postopno uvajanje islama v državne zadeve, kar se kaže tudi v zmanjševanju pravic žensk.

Na trgu dela v Turčiji ženske niso pogoste. Po podatkih svetovne banke jih je zaposlenih le okoli 29 odstotkov. Za primerjavo, v Nemčiji jih zaposlenih 54 odstotkov, v ZDA pa 57 odstotkov. Poleg tega so Turkinje pogosto tarča domačega nasilja. Lani je bilo v državi ubitih 214 žensk, ki so bile žrtve svojega partnerja, kaže statistika neodvisnega medijskega portala Bianet.